Vantelesna oplodnja

Genetika na nivou embriona

Nije priroda jedina koja zna, jer uz pomoć ove sofisticirane tehnike, sada imamo mogućnost da saznamo da li je embrion nosilac nekih genetskih poremećaja. Ova mogućnost nekim rodiljima doneće miran san i zdravo potomstvo.

Vantelesna oplodnja: Preimplantaciona genetska dijagnostika- PGD/PGS

Preimplantaciona genetska dijagnostika- PGD/PGS

“Genetiku ne možeš da promeniš! Nizali smo neuspeh za neuspehom. Svaka negativna beta mi je uzela komad duše. Kada smo saznali da postoji tehnika kojom pre embriotransfera možemo znati da li je embrion genetski zdrav, nismo razmišljali. Prva stvar koju svom detetu želimo je da bude zdravo- mi smo svojim embrionima poželeli da budu zdravi, a PGD nam je potvrdio da li je našu želju majka priroda čula!”– iskustvo porodice A. i S.T

Specijalna bolnica za ginekologiju “Jevremova” je mesto gde se novine u oblasti lečenja steriliteta ne samo prate već i primenjuju. Nekada smo mogli samo da maštamo o testu koji bi procenio genetsko zdravlje embriona, ali danas, parovi koji su nosioci teških genetskih oboljenja uz pomoć metode Preimplantacione genetske dijagnostike (PGD) mogu dobiti zdravo dete.

Šta je PGD- Preimplantaciona genetska dijagnostika?

Preimplantaciona genetska dijagnostika je test koji se može koristiti u okviru postupka vantelesne oplodnje, a radi se o testu kojim se analiziraju poremećaji na niovu gena. Na ovaj način se testiraju embrioni kod kojih postoji rizik da će razviti neki genetski poremećaj.

Kome je namenjen PGD?

Ovaj test je namenjen parovima koji imaju povećan rizik na hromozomske abnormalnosti ili određene genetske bolesti koje se prenose sa roditelja na dete. To uključuje žene koje su imale nekoliko spontanih pobačaja, ili koje su već imale trudnoću u kojoj je registrovana hromozomska abnormalnost. Ukoliko je osoba nosilac translokacije hromozoma, ovom metodom se mogu identifikovati embrioni koji su sa genetskog stanovišta zdravi i embrioni koji su nosioci genetskog poremećaja.

PGD test se radi nakon biopsije embriona, a dobijeni uzorak se šalje u laboratoriju na dalje testiranje. Po dobijanju rezultata identifikuju se embrioni koji su zdravi i samo se oni mogu vratiti u matericu na embriotransferu.

Kako se radi PGD u toku postupka vantelesne oplodnje?

Nakon uspešne oplodnje jajne ćelije u postupku vantelesne oplodnje, embrioni se kultivišu pet ili šest dana. Petog ili šestog dana, radi se biopsija na embrionima koji se uspešno razvijaju. Važno je da napomenemo da je ovaj postupak “bezbedan” za embrione, i da se biopsija radi samo na određenom delu embriona tj. ćelija. Nakon biopsije embrioni se obeležavaju i zamrzavaju, dok ne stigne nalaz PGD testa. Za nalaz je obično potrebno dve do tri nedelje.

Da li je PGD bezbedan?

Odgovor na ovo pitanje je DA! Istraživanja su pokazala da uzimanje nekoliko ćelija ranog embriona ne umanjuje šansu da će se embrion lepo i normalno razvijati.

Kako se biraju embrioni za embriotransfer nakon urađenog PGD?

Embrioni koji imaju i normalni izgled (morfologiju) i normalan genetski rezultat, mogu da se vrate u planiranom pokušaju embriotransfera zamrznutih embriona. Iako je izgled embriona od velikog značaja za njihov izbor za embriotransfer, poznato je da se dešava da embrioni sa normalnom morfologijom mogu imati značajne hromozomske abnormalnosti. Kombinacija dobrog izgleda embriona i genetske normalnosti daju velike šanse za ostvarivanje zdrave trudnoće.

Blog