Blog

Blog: Milica Glintić – Psihološkinja i psihoterapeutkinja

Milica Glintić

Psihološkinja i psihoterapeutkinja

Već deset godina radim sa parovima koji prolaze kroz procese vantelesne oplodnje.

Svedočim tome da je to i veliki psihološki izazov.

Intenzivna osećanja i stanja se smenjuju i mešaju (šok, neverica, nada, razočarenje, strah, bes, sumnje, krivica, tuga zbog neuspelih procesa i spontanih pobačaja…umor, iscrpljenost, preispitivanja, anksioznost, depresivnost, nemoć).

Može se desiti da sopstveno telo doživite kao strano, kao da vas je izdalo i razočaralo, kao da je defektno ili da vam kao osobi nešto fali ili da ste za nešto krivi kada ne uspevate da se ostvarite u roditeljskoj ulozi.

Partnerski odnos može prolaziti kroz razne izazove i krize, razgovor može postati teško dostižan cilj, jednim delom i zato što svako od vas ima svoja preispitivanja, zato što ista osećanja obrađujete i iskazujete na različite načine ili zato što bol u nekom trenutku postane prejak ali oboma u različito vreme…

Mnogima se dešava da na poslu odlažu napredovanje ili drugi to čine umesto vas.

Druženja sa prijateljima i porodicom često postaju jako naporna i povređujuća. Mnogi ne umeju da razgovaraju o ovoj temi na vama potreban način. I svako od vas ima i neku sasvim ličnu priču koja ne liči ni na jednu drugu. Uprkos tome što svi prolazite kroz medicinski isti ili sličan proces.

Psihološka podrška vam može pružiti priliku da prepoznate i iskažete svoja osećanja, priliku da bolje razumete sebe i šta vas je sve dovelo u stanje u kom se nalazite.

Možete dobiti podršku dok prolazite kroz proces vantelesne i kroz razne krizne situacije koje mogu da nastanu. Možemo doći do toga šta je za vas najbolji način da prolazite kroz ove procese, do toga na šta možete a na šta ne možete da utičete.

Važno je i da prepoznamo sve vaše snage, koje često ostanu u senci zbog raznih neuspeha, prepreka i izazova. Želim da vas podsetim i na to da je kvalitet vašeg života jednako važan sada kao i pre borbe sa sterilitetom. Bavićemo se raznim procesima odlučivanja (ulasci u vantelesne, donacije, izlazak iz procesa i mnogim drugim). Učićemo kako da podelite probleme i muke i dođete do zajedničkih rešenja.

Slobodno se javite kada osetite potrebu. Razgovori su poverljivi i služe tome da vas ohrabre i da vam pomognu da bolje razumete sebe, da više saosećate sa sobom i da prestanete sebe da krivite.

Komentari:

Blog