Planiranje trudnoće

Počnite već danas...

Želite li da se ostvarite kao roditelj? Sanjate o tome? Mislite da je pravo vreme da se nekome posvetite u potpunosti, bezgranično? Počnite već danas!

Tajming je bitan
Planiranje trudnoće: Planiranje začeća

Planiranje začeća

Iako svi znamo da period donošenja novog života na ovaj svet traje devet meseci, postoje mnoge stvari, vezane za Vaše zdravlje i pripremu za trudnoću, sa kojima treba početi čak nekoliko meseci pre ostvarivanja trudnoće… Koje je idealno vreme za trudnoću? Nauka kaže između 25-te i 35-te godine, ali kao što ćete već naučiti u toku same trudnoće, idealno vreme je individualna stvar, zajednička odluka Vas i Vašeg partnera.

Nekoliko stvari koje Vi i partner radite za život koji nastaje

 • Potoje stvari koje Vi i Vaš partner treba da uradite kako biste napravili najbolje moguće uslove za nastanak i rast novog života:
 • Životne navike – Promena loših životnih navika je prva stvar, i to ne od “ponedeljka” već od danas! Pušenje, prekomerni unos alkohola, fizička neaktivnost, loša i neizbalansirana ishrana treba da budu prve navike kojih ćete se odreći. Iskustvo je pokazalo da je ostavljanje pušenja veoma teško, ali nije nemoguće. Kada govorimo o fizičkoj aktivnosti ona treba da bude umerena i prilagođena Vama. Poenta u fizičkoj aktivnosti nije iscrpljivanje tela (što je naročito štetno kod muškaraca), već fizička aktivnost treba da Vam pomogne da budete u optimalnoj formi, kako prvo za ostvarivanje i iznošenje trudnoće, tako kasnije i za roditeljstvo.
 • Folna kiselina – svaka žena pre trudnoće, minimum tri meseca treba da počne sa uzimanjem folne kiseline. Folna kiselina je veoma važna jer smanjuje pojavu oštećenja neuralne cevi (spina bifida). Neuralna cev se razvija u najranijoj trudnoći, često u vreme kada žena ni ne zna da je trudna.
 • Međusobna podrška i razumevanje – partnerski odnos, međusobna podrška i razumevanje su kamen temeljac roditeljstva. Iako pojedini aspekti ne samo ostvarivanja trudnoće, već i donošenja novog života na svet, sa sobom nose nedoumice i strahove kod oba partnera, važno je da oba partnera otvoreno pričaju jedno sa drugim o tome. Poveravanje najintimnijih misli će produbiti partnerski odnos i podići vezu na novi nivo.
 • Pripremne analize – Pre trudnoće je važno da se proveri zdravlje. U prvom redu to je osnovna analiza krvi, krvna grupa sa RH faktorom, i analiza iz krvi na Rubeolu i Toksoplazmu. Infekcija Rubeolama u toku trudnoće može biti veoma opasna za bebu. Spisak analiza koje preporučujemo da se urade pre trudnoće

Tajming je bitan

U toku meseca, postoji tek nekoliko dana u kojima je začeće moguće. Ovaj period, koji nazivamo još i plodni dani možete pratiti na različite načine. Ipak, ono što je savet jeste da seksualni odnosi budu na svaka 2-3 dana. Na taj način povećavaju šanse za ostvarivanje trudnoće. Ne samo da je kvalitet semena optimalan, već je seme prisutno u toku celog perioda ovulacije.

Kako znati kada su plodni dani?

Kada potražiti pomoć?

Statistika kaže da 80% parova može ostvariti trudnoću u toku godinu dana, pod uslovom da je žena mlađa od 40 godina, i da postoje redovni seksulani odnosi (svaka 2-3 dana). Ipak, ukoliko se to ne desi u prvih 6 meseci, savetuje se da se odmah potraži savet lekara koji je specijalista za lečenje neplodnosti. To što ćete potražiti pomoć ne znači da trudnoću nećete osvariti spontano, već da Vam je potrebna samo mala pomoć. Ponekad, parovi gube dragoceno vreme, upravo zato što se nisu obratili specijalisti koji ima iskustvo sa lečenjem neplodnosti.

Spisak analiza

 • Preporuka je da se urade sledeće analize:
 • Krvna slika sa Rh Faktorom
 • Analiza na Rubeole i Toksoplazmu
 • U zavisnosti od Vašeg seksualnog života i partnera koje ste imali: HIV, Hepatitis C i Hepatitis B, Sifilis,
 • Brisevi: Hlamidija, Mikoplazma i ureaplazma
 • Hormoni štitne žlezde
 • Kontrola i savet lekara ukoliko uzimate lekove za: zgrušavanje krvi, antiepileptike, lekove za lečenje akni, antidepresive
 • kontrola kod nadležnog lekara ukoliko imate neku hroničnu bolest: dijabetes, srčana oboljenja i sl.

Test cervikalnog sekreta

Jedan od najrasprostranjenijih testova, koje možete uraditi sami, jeste test cervikalnog sekreta. Estrogen i progesteron, hormoni koje u toku ciklusa luči jajnik utiču na skret, samim tim i na mogućnost oplodnje jajne ćelije, jer mogu sprečiti kretanje spermatozoida. U vreme plodnih dana molekuli sekreta su tako organizovani da pospešuju kretanje i prolazak spermatozoida- tada je sekret transparentan, vlažan i rategljiv (može se rastegnuti između palca i kažiprsta)

Ovulacija

Kod žena koje imaju ciklus na 28 dana, ovulacija pada 14 dana ciklusa. Međutim, ukoliko dužina ciklusa varira, najpouzdaniji način utvrđivanja ovulacije je uz pomoć nalaza hormona ili na ultrazvučnom pregledu.

Blog