Planiranje trudnoće

Naredna trudnoća

Najmanja stopala, ostavljaju najveće tragove na srcu... Pre nego što se upustite u drugu rundu nezaboravnog perioda svog i života Vaše porodice, pročitajte savete naših stručnjaka...

Planiranje trudnoće: Planiranje naredne trudnoće

Planiranje naredne trudnoće

Svaka trudnoća je različita. Nećete imati puno iznenađenja, jer već znate kako će izgledati, ali sa jednom velikom promenom! Ta promena se najviše ogleda u tome, što ćete osim za bebu koju očekujete, nastaviti da brinete i da za dolazak bate ili seke pripremite i svoje prvo dete. Učestvovanje budućeg starijeg bate ili seke je veoma značajno kako biste pojavu ljubomore nakon porođaja smanjili na najmanju moguću meru. Znači u narednoj trudnoći imaćete podršku većeg broja ljudi…

Najvažnija priprema za trudnoću jeste da blagovremeno krenete sa uzimanjem folne kiseline. Značaj folne kiseline za zdravo potomstvo je neprocenjiv. Priprema, u smislu promene životnih navika i režima ishrane je ista kao i za prvu trudnoću.

Šta Vas čeka u drugoj trudnoći, a već ste iskusili?

Jutarnje mučnine – istraživanja su pokazala da ukoliko ste u prvoj trudnoći iskusili problematiku jutarnjih mučnina, i u drugoj trudnoći imate 70% šansi za isto. Ovaj put imaćete veću podršku da to pregrmite.

Ishrana s’ nogu- veliko NE! – Koliko je važna ishrana u toku prve trudnoće, toliko je važna i sada! Naročito ukoliko do trudnoće dođe u godinu dana nakon prvog porođaja. Preporuka je da se jede dosta crvenog mesa zbog preko potrebnih proteina i cinka, najmanje tri puta dnevno neki mlečni proizvod zbog kalcijuma, fosfora i vitamina D; osim toga žitarice celog zrna i voće.

Prvi pokreti bebe – Prve pokrete bebe možete osetiti već u 14-oj nedelji. To nije znak da je nešto drugačije već samo da ste naviknuti da prepoznajete osećaj. Veće su i šanse da se trudnički stomačić pojavi već u prvom trimestru.

Dobijanje težine – ovo je nešto što sve mame “vole”, ali ne znači da ćete se u drugoj trudnoći ugojiti više nego u prvoj. Kao što smo i rekli, svaka trudnoća je različita. Preporuka lekara jeste da se kilogrami ne dodaju na ono što je ostalo od prethodne trudnoće. Mnoge mame, su zbog stalnog anagažovanja oko dece iscrpljene i nemaju vremena za vežbanje. Vežbanje kao takvo nije obaveza, svaka fizička aktivnost može dobrineti da budete u fit formi pre naredne trudnoće.

Nova trudnoća i dete u naručju – ukoliko je sa trudnoćom sve u redu, nema razloga zbog koga ne biste mogli da u naručje podignete svoje dete, ali pažljivo. Centar stabilnosti u trudnoći se pomera, pa je veoma bitno da se ne precenite i da ne padnete. Ukoliko nosite blizance ili ste imali prevremeni porođaj, savetujte se sa lekarom. Veoma je važno da nežnost nesmetano teče između Vas i vašeg deteta u toku cele trudnoće na obostrano zadovoljstvo.

Drugi porođaj, lakši porođaj? – Opet, svaka trudnoća je različita. Ipak, iskustva su pokazala da ukoliko je prvi porođaj bio vaginalni, velika je šansa da će biti i drugi da će biti mnogo lakše. Ukoliko je pri porađaj završen carskim rezom, velika je šansa da će i drugi biti završen na isti način, međutim to nije pravilo.

Koga ću voleti više? – Ovo je potpuno normalna briga svake majke koja želi još dece… Sa psihološke tačke gledišta, ova briga roditelja nije vezana za njihovu sposobnost da vole, već više za izjednačavanje ljubavi sa osećanjem preplavljenosti kada ugledaju svoje dete. Ljubav se ne meri i ne upoređuje, jer svako dete zahteva jedan drugačiji tip ljubavi i roditelj će mu ga svakako pružiti.

Trenutak kada se porodica upoznaje sa novim članom – Naročito je važno da Vaše dete upozna na pravi način novog člana porodice. Mnogi dečiji psiholozi se slažu da je to trenutak koji ima najvećeg uticaja na njihov dalji odnos. Svi smo videli scene u kojima starije dete prilazi majci koja u rukama drži bebu- to često deca doživljavaju kao barijeru koja je postavljena između njih i majke… Danas, stručnjaci preporučuju nešto drugo! Savetuje se da pri tom prvom susretu majka i stariji brat ili sestra, zajedno odu do kolevke u kome se nalazi beba. Na taj način starije dete će biti od samog starta biti uključeno i neće se osećati kao da je ono skrajnuto u stranu.

Blog