Planiranje trudnoće

Mama posle 40-te

Savremeni način života, čekanje pravog partnera, karijera, finansijska stabilnost .... čini da se trudnoća, a samim tim i roditeljstvo sve češće odlažu. Na pitanje da li je kasno postati roditelj u 40-tim godinama, odgovor je svakako ne!

Planiranje trudnoće: Mama posle 40te

Mama posle 40te

Ono što je svakako najveća prednost trudnoće u 40-tim godinama, jeste zrelost roditelja. Osobe u ovom životnom dobu su potpuno emocionalno zrele, ostvarene i profesionalno i finansijski, te mogu donositi zrele odluke o roditeljstvu i podizanju dece.

Najveća poteškoća je ustvari ostvarivanje trudnoće. Što duže žena čeka, manje su šanse da se trudnoća ostvari. U 40-tim godinama, u toku godine žena ima 40-50% šansi da ostane u drugom stanju, što je mnogo manje nego kod žena u 30-tim kod kojih je taj procenat oko 75%. Za to postoji jedan jednostavni razlog, a to je broj jajnih ćelija sa kojima se žena rađa. Za razliku od spermatozoida, koji se stvaraju u toku celog života muškarca, žene se rađaju sa određenim brojem jajnih ćelija, koje zajedno sa njom stare.

U ovom životnom periodu, u cilju ostvarivanja trudnoće lekar može savetovati da se rade spontani ciklusi vantelesne oplodnje kod kojih bi se vantelesna oplodnja radila ukoliko se u ciklusu dobije zrela jajna ćelija koja je pogodna za dalji postupak. Osim klasičnog postupka vantelesne oplodnje u prirodnom ciklusu, postoji još nekoliko varijacija kojima možemo pomoći prirodi- na prirodan način. Prvi je svakako da se može savetovati nekoliko spontanih ciklusa sa zamrzavanjem embriona  nakon čega bi se svi prikupljeni embrioni vratili u jednom ciklusu u jednom ili dva akta čime bi se povećao period prisustva embriona u materici, a samim tim i uspeha vantelesne oplodnje. Osim toga postoje i tehnike kojima se povećava uspešnost vantelesne oplodnje kao što su aktivacija endometrijuma ili magnetna selekcija spermatozoida.

Žene koje imaju neredovne ili nemaju cikluse, imaju problema sa ovulacijom, policističnim jajnicima ili čiji partner ima loš spermogram, treba odmah da se jave stručnjaku za lečenje steriliteta. Godine žene, kao faktor, su značajne pri ostvarivanju trudnoće, ali ne treba u potpunosti zaboraviti ni na godine partnera. Iako su fizički sposobni da budu roditelji i u 60-tim i 70-tim godinama života, kvalitet sperme muškaraca opada sa godinama. Odlaganje roditeljstva sa sobom donosi, kao što smo rekli i zrelost roditelja. “Stariji” roditelji takođe imaju pravo da uživaju u svim čarima roditeljstva.

Blog