Planiranje trudnoće

Poteškoće ostvarivanja trudnoće

Kada se trudimo da zatrudnimo svaka menstruacija koja dođe, deluje kao kraj sveta... Zapamtite da svaka menstruacija koja dođe, označava nov mesec u kome je sve moguće- pa i ta željena trudnoća

Planiranje trudnoće: Sterilitet

Sterilitet – potražite pomoć na vreme

Kada se trudimo da zatrudnimo svaka menstruacija koja dođe, deluje kao kraj sveta… Suze više nisu PMS već su retrospektiva celog meseca iščekivanja, a pitanja poput “Šta to nije u redu samnom?”, “Zašto svi mogu osim mene”, narušiće ono malo samopouzdanja koje je posle suza preostalo- ne zavijajte svoje dane u crno… Zapamtite da svaka menstuacija koja dođe, označava nov mesec u kome je sve moguće- pa i ta željena trudnoća

Dajte sebi više vremena…

Odluka da želite da postanete roditelj jeste velika životna odluka. Često je dovoljno samo odlučiti, prekinuti sa kontracepcijom i Voila! Vi već razmišljate o imenima… Ali, ponekad je potrebno samo malo više vremena- toliko je jednostavno.
Kada trudnoća izostane, a trudili ste se, ne znači da imate problema sa sterilitetom. Ne sazri u svakom ciklusu jajna ćelija, ili odnosi nisu u pravo vreme, ili ste bili bolesni, ili jednostavno taj mesec nije Vaš mesec. Ukoliko imate manje od 33 godine, dozvoljeno je da se, pre javljanja specijalisti trudite i do godinu dana. Ukoliko imate više od 33 godine, savetujemo da se sami trudite 6 meseci a nakon toga da se konsultujete sa lekarom.

Šta možemo da uradimo dok čekamo?

Postoje veoma jednostavne analize kojima se može pomoći prirodi i lepim stvarima da se dese… Jedna od najjednostavnijih jeste provera ovulacije LH tračicama ili odlaskom na folikulometriju kao i proverom bazalnog hormonskog statusa. Ove analize će pokazati da li imate ovulaciju i isključiće stanja poput slabljenja funkcije jajnika koja zahtevaju lečenje i brzo delovanje.
Osim toga postoji i ispitivanje prohodnosti jajovoda kao i analiza spermograma.
Od prohodnosti jajovoda zavisi spontano začeće, jer ako su jajovodi zapušeni postoji barijera koja ne dozvoljava spermatozoidima da “sretnu” jajnu ćeliju. Sa druge strane, ukoliko je spermogram loš, potrebno je utvrditi uzrok, a onda ga poboljšati ili suplementima ili se javiti specijalisti.

Svaka žena i muškarac, u svojoj želji da se ostvare kao roditelji su jedinstveni. Nauka smatra da partnera čak biramo nesvesno na osnovu feromona koje luči naše telo. Upravo ta “tajna strana” našeg partnerskog života igra veliku ulogu u našem poimanju vremena koje dozvoljavamo da prođe od želje da se ima beba do pozitivnog testa na trudnoću.

Blog