Ispitivanja

Imate li oštećene jajovode?

Uz pomoć bezbolne i pouzdane metode Hycosy, saznajte da li ste na korak od željene trudnoće.

Ispitivanja: Ispitivanje prohodnosti jajovoda – HYCOSY

Ultrazvučno ispitivanje prohodnosti jajovoda- HYCOSY

Jajovodi predstavljaju bezbedni put kojim jajna ćelija prolazi od jajnika do materice. Kada su jajovodi oštećeni ili blokirani, oni su razlog neplodnosti na način što sprečavaju kontakt spermatozoida i jajne ćelije, ili onemogućavaju oplođenoj jajnoj ćeliji da stigne do materice. Ovaj faktor neplodnosti pogađa čak 30-40% žena koje imaju problem sa začećem.

Šta uzrokuje neprohodne jajovode?

  • Uzroci, oštećenja ili blokade jajovoda mogu biti:
  • urođeni
  • zapaljenska bolest male karlice, koja je najčešći uzrok nastajanja neprohodnih jajovoda,
  • posledice operacija u stomaku ili u maloj karlici, uključujući operaciju zbog vanmaterične trudnoće, nastanak priraslica i ožiljaka
  • endometrioza
  • „podvezani jajovodi“ kao metod kontracepcije

Osim „fizičkih“ blokada u jajovodima, poput ožiljaka i priraslica, mogu se javiti i hidrosalpings i piosalpings, blokade koje imaju više „tečnu“ prirodu.

Hidrosalpings predstavlja specifično zapušenje jajovoda na mestu otvora jajovoda ka jajniku. Ukoliko postoji hidrosalpings, jajovod postaje pun tečnosti.

Simptomi zapušenih jajovoda

Zapušeni jajovodi najčešće nemaju simptome, ali može se desiti da menstruacije budu bolnije, da se pojavi bol u toku odnosa ili da imate opšte prisutan bol u maloj karlici.

Ovde bismo napomenuli da izostanak ovulacije nije simptom neprohodnih jajovoda.

Dijagnoza neprohodnih jajovoda- HyCoSy

Ova metoda koja je postala standardni deo dijagnostike neoplodnosti, predstavlja ultrazvučni pregled tokom koga se u matericu i jajovode ubrizgava fiziološki rastvor, a zatim se posmatra njegovo kretanje. Na taj način može se videti da li postoji neka blokada u jajovodima koja predstavlja prepreku normalnom kretanju spermatozoida. Ovom metodom se jajovodi “ispiraju” uz pomoć rastvora i na taj način se olakšava prolazak spermatozoida do jajne ćelije.

HyCoSy je veoma pouzdan, bezbedan test koji se radi od 7-11 dana ciklusa i ne zahteva dugu pripremu niti ostanak u bolnici. Međutim, u cilju lečenja steriliteta HyCoSy se može raditi i zajedno sa inseminacijom i tada se radi u periodu ovulacije. Od pripremnih analiza potrebno je uraditi samo bakteriološke briseve.

Kontrasni HyCoSy je potpuno bezbolna, neinvazivna, bezbedna, savremena ultrazvučna procedura koja se koristi u cilju ispitivanja oštećenja i prohodnosti jajovoda kao i detekcije abnormalnosti šupljine materice (septum, proraslice, miomi, itd..) i sluzokože materice (polipi)

Kontrasni HyCoSy test se izvodi upotrebom kontrastnog medijuma pod kontrolom ultrazvuka u cilju boljeg sagledavanja jajovoda i materice.

Kako sprečiti nastanak neprohodnih jajovoda?

Najbolji metod prevencije jeste zaštita od seksualno prenosivih bolesti. Takođe, ukoliko se javi neka upala u maloj karlici treba je odmah lečiti.

Zapušeni jajovodi i ostvarivanje trudnoće- kako dalje?

Ukoliko je zapušen samo jedan jajovod, lekari mogu dati lekove za stimulaciju kako bi se oba jajnika “uključila” u stvaranje jajnih ćelija. Međutim, ukoliko postoji blokada u oba jajovoda, jedini put ka ostvarivanju trudnoće je putem vantelesne oplodnje. Vantelesna oplodnja će, kao proces, uspeti da prevaziđe sretanje reproduktivnih ćelija u jajovodima, jer se u toku procesa spajanje ćelija obavlja u laboratorijskim uslovima. Ukoliko postoji hidrosalpings, zbog njegove prirode, savetuje se da se prvo on reši pa tek onda da se pokuša sa postupcima vantelesne oplodnje.

Blog