Ispitivanja

Mar test- test na antitela

Iako po pravilu spermatozoidi treba da idu pravo i samostalno, ponekad zbog prisustva antitela se desi da se "zalepe" jedni za druge. Ovakvo stanje, koje nazivamo aglutinacija, može predstavljati prepreku začeću i jedan od razloga neuspeha inseminacije. Mar test je idealan način da se ovo stanje dijagnostikuje.

Ispitivanja: MAR test

Mar test- antispermatozoidna antitela kao uzrok neplodnosti

MAR test je analiza koja se radi kako bi se procenilo da li u uzorku semena  postoje antispermatozoidna antitela koja mogu predstavljati prepreku začeću prirodnim putem.

U kojim slučajevima se radi ova analiza?

Kako se ovim testom utvrđuje intenzitet prisustva antispermatozoidnih antitela, preporuka naših embriologa je da se MAR test obavezno radi u slučaju:

  • Inseminacije kao sastavni deo ispitivanja pre intervencije. Ukoliko postoji aglutinacija (stanje u kome su spermatozoidi prilepljeni jedni uz druge) i potvrdimo je MAR testom inseminacija neće uspeti iz razloga što će se spermatozoidi “zgrudvati” pre nego što stignu do jajne ćelije;
  • Vantelesna oplodnja u slučajevima postojanja antispermatozoidnih antitela potrebno je odlučiti koji vid vantelesne oplodnje će se raditi;
  • Nakon povrede testisa, hidrocele ili drugih oboljenja koja uzrokuju stvaranje antitela.

Interpretacija nalaza

Kada je antispermatozoidnim antitelima pogođeno 10-30% spermatozoida, situacija se ne smatra kritičnom. Začeće je i dalje moguće prirodnim putem. Ako je više od 50% spermatozoida pogođeno antitelima, MAR test će biti pozitivan i u cilju ostvarivanja trudnoće primeniće se metode kojima se može prevazići ovaj problem.

Zašto dolazi do pojave antispermatozoidnih antitela?

U okviru muškog organizma, sperma se posmatra kao “strano telo” i kao takva podložna je “napadima” imunog sistema. U normalnim okolnostima, imunološku reakciju organizma onemogućavaju ćelije koje se nalaze u testisima. Međutim, ova ćelijska barijera može biti narušena usled fizičke ili hemijske ozlede testisa, što posredno može dovesti do imunološke reakcije.

Kada se stvore antispermatozoidna antitela, ona utiču na spermatozoide na nekoliko načina:

  • mogu dovesti do aglutinacije, tj. stanja u kome su spermatozoidi prilepljeni jedni uz druge
  • neka antitela mogu onemogućiti kretanje spermatozoida
  • antitela mogu onesposobiti spermatozoid da oplodi jajnu ćeliju

Blog