Planiranje trudnoće

Zašto se javljaju policistični jajnici?

Sindrom policističnih jajnika je veoma čest hormonalni poremećaj, koji se javlja kod mladih žena u reproduktivnom dobu. Statistika kaže da jedna od 10 žena ima ovaj poremećaj.

Planiranje trudnoće: Policistični jajnici

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika (PCOS), je čest hormonalni poremećaj koji se javlja kod žena u periodu između puberteta i menopauze. Kažemo da je u pitanju sindrom, jer se pokazuje veći broj simptoma u isto vreme. Policistični jajnici su stanje u kome jajnici stvaraju neobično visok nivo androgena (muških polnih hormona) što utiče na ovulaciju. Dobra vest je da sa adekvatnom terapijom može doći do ostvarivanja trudnoće.

Zašto se javljaju policistični jajnici?

Medicina još uvek u potpunosti nije sigurna šta je to što izaziva sindrom policističnih jajnika, ali lekari se slažu da dva faktora imaju značajnu ulogu, a to su: životne navike i nasledni (genetski) faktori. Veliki broj žena koji ima sindrom policističnih jajnika ima i stanje koje je poznato pod nazivom insulinska rezistencija. Insulinska rezistencija se javlja kada telo ima poteškoća u izvođenju normalnih „aktivnosti“ insulina kao što je regulacija šećera u krvi. Visok nivo insulina može da pospeši stvaranje muških hormona. Insulinska rezistencija može biti izazvana ili genetskim faktorima ili životnim navikama (kao što je gojaznost), ili može biti kombinacija ova dva faktora.

Simptomi i znaci sindroma policističnih jajnika

 • Za policistične jajnike je karakteristično da može postojati veći broj simptoma, ali ovo su neki od najčešćih:
 • Poteškoće sa ostajanjem u drugom stanju, usled izostanka ovulacije
 • ultrazvučna pojava karakteristične slike policističnih jajnika. Klasična slika ovog sindroma je manifestuje kao niz “perlica” duž jajnika na ultrazvuku. Ove “perlice” se nazivaju još i preantralni folikuli. Za razliku od njih, antralni folikuli predstavljaju ranu fazu sazrevanja jajne ćelije. Kod žena sa PCOS, folikuli prestaju da se razvijaju u preantralnoj fazi. Kao posledica toga, ove žene retko imaju ovulaciju. Često imaju i neredovne ili uopšte nemaju cikluse.
 • izostanak menstruacije (amenoreja) ili neredovne menstruacije (oligomenoreja)
 • povišen nivo muških hormona
 • gojaznsnost i prisustvo masnih naslaga naročito u predelu stomaka
 • predijabetes ili dijabetes
 • visoke vrednosti lipida u krvi (holesterol i trigliceridi)
 • Visoke vrednosti Antimilerijalnog hormona AMH – iako ne predstavlja standardnu analizu koja se radi u cilju dijagnostike PCOS, naučno je dokazano da su visoke vrednosti ovog hormona karakteristične za policistične jajnike.

Istine i zablude vezane za policistične jajnike

Česta je greška, čak i među lekarima, da svaka žena koja ima PCOS ima znake prekomerne težine, izraženu maljavost i sl. U stvarnosti, samo 40% žena sa ovim sindromom pokazuje gore navedene simptome. Još jedna od zabluda za PCOS je da ovo stanje stagnira sa vremenom. Mnoga istraživanja su pokazala da se PCOS smanjuje sa godinama. Ponekad se desi da žene kojima je svojevremeno dijagnostikovan PCOS tokom godina razviju smanjenu ovarijalnu rezervu.

Postavljanje dijagnoze policističnih jajnika

Uzimajući u obzir veliki broj simptoma ovog stanja, profesionalna udruženja su se trudila da unifikuju dijagnostičke kriterijume za PCOS.
Danas najrasprostranjeniji kriterijum je takozvani Roterdamski kriterijum po kome pacijentkinje moraju imati najmanje dva od sledećih simptoma:

 • Oligo ili amenoreju (izostanak ili neredovne menstruacije)
 • Povišen nivo muških polnih hormona (ili po kliničkim znacima ili na osnovu laboratorijskih testova)
 • Karakterističan nalaz na ultrazvučnom pregledu.

Lečenje policističnih jajnika

Lečenje policističnih jajnika, najviše u centar stavlja individualnost i želje pacijentkinje vezane za ostvarivanje trudnoće. Fokus može da bude na:

 • promeni životnih navika- Vaš ginekolog može da predloži regulisanje telesne težine uz pomoć niskokalorjske dijete i umerenog vežbanja. Čak i mala promena u težini, kao što je smanjenje telesne mase za svega 5% može značajno da poboljša zdravstveno stanje.
 • regulisanje menstrualnog ciklusa- u cilju regulisanja menstrualnog ciklusa, lekar može da preporuči kontraceptivne pilule (koje će smanjiti nivo muških polnih hormona) ili progestinsku terapiju.
 • postizanje ovulacije – u cilju postizanja ovulacije najčešće se koristi hormonska terapija

Blog