Ginekologija i reproduktivno zdravlje

Ultrazvučni pregled

Pomislite koliko je važno ljudima koji vas vole da budete zdravi, da budete tu- pomislite koliko im je Vaš osmeh neprocenjiv, zamislite koliko je lako voditi računa o svom zdravlju. Jednostavno, bezbedno, brzo, bezbolno, a pouzdano... Ultrazvuk jednom godišnje znači upravo sve to...

Ginekologija i reproduktivno zdravlje: Ultrazvučni pregled

Ultrazvuk u ginekologiji

Kvalitet i količina informacija koje pruža ginekološki ultrazvučni pregled ga čine najvažnijom dijagnostičkom metodom bez koje se savremena ginekologija više ne može zamisliti. Metoda se pokazala jednostavnom, bezbednom i klinički važnom i sigurnom. Može se ponavljati onoliko puta koliko smatramo neophodnim, a da to ni na koji način ne ugrozi pacijentkinju. Pregled se može izvesti preko stomaka ili vaginalnim putem u zavisnosti od indikacija koje su uslovile pregled.

Ovom metodom se uspešno mogu prikazati anatomija male karlice, dobroćudni i zloćudni tumori materice, jajnika i jajovoda, prisustvo slobodne tečnosti i povećanih limfnih čvorova. Redovni ultrazvučni pregled se radi bolje vizualizacije preporučuje u prvoj fazi menstruacionog ciklusa (od 5. do 15. dana). Međutim ukoliko se sumnja na anomalije materice, preporučuje se da se uradi oko 21. dana ciklusa.

Ultrazvučni pregled se može obavljati transabdominalno (preko stomaka) kod devojaka koje nisu imale seksualne odnose ili kod velikih tumora u vagini gde je pristup vaginalnom sondom otežan, ili transvaginalno, što je pristup koji daje mnogo jasniju i precizniju sliku jer je sonda mnogo bliža organima koji su cilj pregleda. Ponekad se oba pregleda vrše zajedno kako bi se dobro pregledala mala karlica.

 

Potrebne su Vam dodatne informacije?
Naši stručnjaci Vam stoje na raspolaganju, za sve Vaše nedoumice.
Kontaktirajte nas

Blog