Ginekologija i reproduktivno zdravlje

Kolposkopija

Kolposkopija možda nije najprijatniji pregled koji ćete iskusiti, ali je nezamenljiv i neprocenjiv kada je zdravlje grlića materice u pitanju. Budite deo one pozitvne statistike žena koje vode računa o sebi, koje znaju da one postavljaju razliku i da ono što je u njihovim rukama ne prepuštaju slučaju...

Ginekologija i reproduktivno zdravlje: Kolposkopija

Kolposkopija- zlatni standard očuvanja ženskog zdravlja

Kako se radi kolposkopija?

Kolposkopski pregled bi trebalo da se uradi jednom godišnje, počevši od momenta stupanja u seksualne odnose ili od 18. godine života. U toku ovog pregleda ginekolog posmatra grlić materice, vaginu i vulvu pod raznim uveličavanjima, sistemom optičkih sočiva, uz veštački izvor svetlosti. Mnoge žene osećaju strah i nelagodnost zbog ovog pregleda, ali dobra informisanost o tome šta možete očekivati od pregleda, odnosno koja je njegova korist može Vam pomoći da se osećate mirno i spokojno!

Kolposkopija je jednostavna i bezbolna, a odvija se u tri faze: u prvoj fazi lekar posmatra grlić materice, u drugoj sledi premazivanje sa 3% sirćetnom kiselinom, a na kraju je premazivanje Lugolovim rastvorom. Kada lekar premaže grlić materice sirćetnom kiselinom, ukoliko postoje abnormalne ćelije, dolazi do reakcije “bubrenja”epitela i ti delovi grlića će biti beli. Ponekad može da se desi da normalna područja cilindričnog epitela pobele, ali ona imaju nežne i nejasne granice. Značajne, abnormalne promene poput genitalnih bradavica, displazija i sl.. Imaju veoma nagašenu belu boju i jasne granice. Lugolov rastvor (jodni rastvor) boji tkivo grlića materice jednako i ravnomerno kada su u pitanju normalne ćelije- to se naziva pozitivna jod reakcija. Jod pozitvna reakcija sa velikom sigurnošću isključuje postojanje atipičnih i abnormalnih ćelija. Ukoliko postoje abnormalne ćelije, one se u ovom delu pregleda ne boje.

Kolposkopija i citologija (PAPAtest) u primarni skrining i zajedno u skoro 99% slučajeva otkrivaju prekanceroze i rani karcinom grlića materice. Ponekad je potrebno, radi što tačnijeg postavljanja dijagnoze, ovaj pregled upotpuniti i biopsijom grlića materice i frakcioniranom kiretažom. Materijal dobijen ovim intervencijama se na histopatološki pregled.

Kako se pripremiti?

Kolposkopija se može uraditi bilo kada u toku meseca. Izuzev su dani kada imate menstrualno krvarenje. Što se same pripreme tiče poželjno je da nemate odnose tri dana pre pregleda.

Naš stručni tim stoji na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja
Zakažite razgovor sa našim stručnjacima na broj telefona 011/263-2222
Kontaktirajte nas

Blog