Ginekologija i reproduktivno zdravlje

Ginekologija za najmlađe i mlade

Dečija i adolescentna ginekologija imaju svoje specifičnosti i savet pravog stručnjaka u ovom polju je neprocenjiv. Baš zato što su male i mlade, treba da budu u pravim rukama

Ginekologija mladi
Ginekologija i reproduktivno zdravlje: Dečija i adolescentna ginekologija

Dečija i adolescentna ginekologija

Svakom roditelju je od izuzetnog značaja da njegovo dete bude zdravo,  uspešno, srećno i da pravi dobre lične izbore.

Kada se govori o reproduktivnom zdravlju, briga roditelja počinje već rođenjem devojčice. Kako će se žensko dete razvijati, rasti i da li će i na koji način ostvariti svoj reproduktivni potencijal u budućnosti su neka od pitanja koja muče veliki broj roditelja.  

U “Jevremovoj” roditelji i njihove devojčice mogu dobiti informacije i savete o prevenciji u raznim oblastima dečije i adolescentne ginekologije. 

Takođe, tu smo da sprovedemo odgovarajuća ispitivanja, skrininge, testiranja, lečenje i praćenje devojčica i devojaka sa ginekološkim problemima.

Poseta našem ginekologu za decu i adolescente će Vam kroz jedan aktivan proces pomoći da Vi i vaše dete sagledate mogućnosti za  postizanje optimalnog ginekološkog zdravlja i da pruži informacije u vezi zdravih životnih stilova i izbora koji pomažu Vama i Vašem detetu da u potpunosti razvije i ostvari svoj pun reproduktivni  potencijal, koji je preduslov za srećnu budućnost cele porodice. 

Naš cilj je da Vašoj ćerki i Vama, nakon ginekološkog pregleda u našoj bolnici, pružimo savet o očuvanju reproduktivnog zdravlja i kako da se izbegnu reproduktivni zdravstveni rizici putem  ginekološkog skrininga, evaluacije i savetovanja

Savremena medicina preporučuje da se prvi ginekološki pregled kod inače zdrave devojčice obavi između 13 i 15 godine, ali i ranije u slučaju postojanja bilo kakvih dilema iz oblasti ginekološkog zdravlja

Razlozi za posetu  ginekologu u dečijem i  adolescentnom  uzrastu

Razlozi zbog kojih se pacijenti dečijeg i adolescentnog uzrasta javljaju  na ginekološki pregled su mnogobrojni, često se međusobno prepliću, a najčešće se radi o:

Ø Ginekološkim problemima (problemi sa sekretom, svrab, bolovi u maloj karlici, neuredna menstrualna krvarenja).

Ø Endokrinološki problemi (znaci estrogenizacije ili androgenizacije, sindrom poličističnih jajnika, pojačana maljavost i akne, metabolički  problemi)

Ø Kontarceptivni izbori (pitanja u vezi kontracepcije, zaštite od polno prenosivih bolesti, pitanja vezana za seks i seksualnost)

Ø Problemi u vezi polnog razvoja (rast dojki, izgled genitalija sumnja  na malformacije)

Ginekološki pregled podrazumeva u prvom redu razgovor sa lekarom o simptomima i tegobama pacijentkinje, uz obavezno prisustvo roditelja. Zatim sledi detaljni pregled spoljašnjih i unutrašnjih genitalija (ultrazvučni pregled). Nakon pregleda lekar sastavlja lekarski izveštaj o pregledu kao i preporuku za dalje lečenje ukoliko je potrebno.

Kada se savetuje poseta juvenilnom ginekologu? 

Poseta juvenilnom ginekologu, bilo da se radi o malim devojčicama ili tinejdžerkama se savetuje u sledećim indikacijama:

 1.  Crvenilo i peckanje: ukoliko su tegobe poput peckanja i crvenila duže pristune
 2. Svrab- svrab naročito ako je udružen sa peckanjem pri mokrenju 
 3. Pojačan sekret,
 4.  Pojava krvarenja, 
 5. Bol ili neprijatnost u predelu genitalija i malog stomaka, 
 6. Porast dojki
 7. Povrede

Dečija ginekologija

Dečija ginekologija se bavi ginekološkim stanjima beba i devojčica od 0-10 godina. U ovom periodu najčešća oboljenja sa kojima se srećemo su:

 1. Vulvovaginitis – ovo je jedno od najčešćih oboljenja kod devojčica pre puberteta. Ovo stanje može biti uzrokovano anatomijom, nežnom kožom, odsustvom dlačica, kao i nedovoljno dobrom higijenom.
 2. Infekcije genitalnih organa
 3. Prevremeni pubertet
 4. Strano telo
 5. Urođene anomalije
 6. Juvenilna krvarenja

Osim navedenog mogu se javiti i teža stanja poput tumora jajnika i materice, kao i torzije tj. uvrtanje jajnika.

Ginekološki pregled novorođenčeta i malog deteta je veoma jednostavan i bezbolan, a roditelji treba da objasne detetu posetu ginekologu. U toku pregleda obavezno je prisustvo roditelja i medicinske sestre.

Adolescentna ginekologija

Adolescentna ginekologija se bavi ginekološkim stanjima devojčica od 10-18 godine. U ovom periodu se pojavljuju različita stanja kod kojih je susret sa ginekologom koji je specijalizovan za ovu oblast nezamenljivo:

 1. Obilna i dugotrajna menstrualna krvarenja
 2. Izostanak menstruacije
 3. Uvrnuće jajnika
 4. Pojava cisti na jajnicima
 5. Polno prenosive bolesti
 6. Infekcije
 7. Neželjene materične i vanmaterične trudnoće
 8. Potreba savetovanja u vezi polnog razvoja i sazrevanja
 9. Pitanja o seksualnim odnosima

Prisustvo majke za vreme pregleda je neophodno u detinjstvu, dok se u adolescenciji treba poštovati želja tinejdžera, naravno u  dogovoru sa roditeljem. 

U dijagnostici i terapiji ginekoloških stanja kod devojčica i mladih devojaka, pored ginekologa učestvuju i drugi specijalisti poput: pedijatra, endokrinologa, hematoonkologa, urologa, nutricionista.  

Blog