Ginekologija i reproduktivno zdravlje

Eksplorativna kiretaža

Jedna od najčešćih intervencija koja se obavlja zbog učestalih i obilnih krvarenja kao i lečenja nekih promena u materici.

Ginekologija i reproduktivno zdravlje: Eksplorativna kiretaža

Dijagnostička i terapijska procedura – eksplorativna kiretaža

Eksplorativna kiretaža je jedna od najčešćih intervencija u ginekologiji kojom se iz materice uklanja sloj endometrijuma (sluzokože). Traje između 15 i 30 minuta, a intervenciju prati i histopatološka analiza koja je gotova za 5-7 dana.

Ova intervencija može biti dijagnostička ili terapijska u zavisnosti od toga šta je bila indikacija za nju. Kada se govori o dijagnostičkoj eksplorativnoj kiretaži, ona se preporučuje kod većeg broja stanja. Jedna od najčešćih su kada se javljaju obilna i učestala krvarenja, zatim krvarenja u menopauzi , kada lekar sumnja na postojanje maligne bolesti ili kada se ultrazvukom dijagnostikuju promene u unutrašnjosti materice.

Kada govorimo o terapijskoj eksplorativnoj kiretaži, ona se obavlja najčešće kada je potrebno da se zaustavi krvarenje, u slučajevima kada dođe do spontanog pobačaja ili u slučajevima kada lekar na ultrazvuku primeti polip u materici ili manji miom koji se može ukloniti u toku ove intevencije.

Priprema za intervenciju

Pre intervencije je neophodno da se urade laboratorijske analize:
brisevi sa grlića materice
Papanikolau bris i kolposkopija
– Pregled interniste sa laboratorijskim analizama

Oporavak posle eksplorativne kiretaže…

Posle eksplorativne kiretaže, već nakon dan ili dva se možete vratiti svojim redovnim aktivnostima. Ono što naglašavamo pacijentkinjama jeste da naredna mestruacija može ili malo poraniti ili malo kasniti. Takođe savet je da se nakon intervencije 4-6 nedelja uzdržavate od seksualnih odnosa kako bi se smanjio rizik od nastanka infekcije.

Blog