Ginekologija i reproduktivno zdravlje

Ultrazvuk dojki

Svaki deo našeg tela zaslužuje pažnju, brigu i posvećenost. Kada to shvatite, biće Vam jasno koliko je lako brinuti o sopstvenom zdravlju, koliko je lepo uživati u njemu. Vreme koje danas izdvajamo za to, je vreme u kome ćemo uživati u budućnosti.

Ginekologija i reproduktivno zdravlje: Ultrazvuk dojki

Šta je ultrazvuk dojki i kako se radi?

Ultrazvuk dojki je bezbolna dijagnostička metoda kojom lekar posmatra tkivo dojke, i kojim se može otkriti eventualno postojanje patoloških promena što pojednostavluje i olakšava njihovo lečenje.

Ovaj pregled uz redovne mesečne samokontrole dojki poželjno je da se radi jednom godišnje. Pri najmanjoj sumnji na opipanu čvrstu promenu u dojkama (čvorić) treba konsultovati ginekologa ili onkologa koji će izvršiti pregled i otkloniti sumnju na postojanje zloćudne promene u dojkama.

Kome je namenjen ultrazvučni pregled dojki?

Ultrazvuk dojki je namenjen svim damama u reproduktivnom dobu, ali i u menopauzi. Za razliku od mamografije koja se mladim ženama ne savetuje (zbog gustine tkiva dojki) ultrazvučni pregled dojki predstavlja najjednostavniju i u većini slučajeva dovoljnu dijagnostičku metodu u cilju ranog otkrivana malignih promena u dojkama. Ponekad može tražiti da se uz ultrazvučni pregled uradi i mamografija. Mamografija se obično kao dopunska dijagnostička metoda savetuje ženama nakon 45 godine.

Kako se pripremiti za pregled?

Ultrazvučni pregled dojki ne traje dugo, a priprema je jednostavna. Izbegnite da na pregled dođete sa nanešenim dezodoransom. Ukoliko ste ga naneli, obrišite pazuh navlaženim ubrusom.

Kako izgleda ultrazvučni pregled dojki?

Obično, pre samog pregleda, lekar će pogledati dojke dok stojite. Ono na šta lekar obraća pažnju je izgled i simetrija dojki, izgled bradavica i kože dojke. Ultrazvučni pregled se radi u ležećem položaju, sa rukom podignutom iznad glave. Lekar će prvo razmazati manju količinu gela na dojku i onda polako uz pomoć ultrazvučne sonde proveriti izgled tkiva dojke, eventualno potražiti uvećane limfne čvorove u pazuhu, a zatim sve to ponoviti i na drugoj dojci.

 

Redovno kontrolišite svoje dojke. Mesečni samopregledi dojki, uz ultrazvučni pregled jednom godišnje ili po potrebičešće su najbolji način da očuvate svoje zdravlje.

 

Za svaku nedoumicu koju imate stojimo na raspolaganju na broju telefona 011/263-2222.

Blog