Ginekologija i reproduktivno zdravlje

Punkcija ciste

Većina cista na jajnicima su bezopasne i lako se dijagnostikuju na ultrazvučnom pregledu. Ponekad nestanu same od sebe, ali ponekad je potrebno da se punktiraju

Ginekologija i reproduktivno zdravlje: Punkcija ciste

Ciste na jajnicima- dijagnostika i lečenje

Lekari često u toku ultrazvučnog pregleda otkriju ciste na jajnicima. U većini slučajeva one su bezopasne i pod uticajem hormona u toku menstrualnog ciklusa najčešće i nestanu “same od sebe”. Ukoliko ciste ne nestanu i postanu bolne one mogu štetiti funkciji jajnika i tada se preporučuje da se one punktiraju i da se njihov sadržaj pošalje na histopatološku analizu. Često će lekar, pre punkcije ciste savetovati da se urade i tumor markeri.

Sama intervencija je veoma kratka i obavlja se pod kontrolom ultrazvuka – može se raditi i u opštoj anesteziji ukoliko je cista velika, teško dostupna, ili ukoliko je to komfornije za pacijentkinju.

Endometriotične ciste na jajnicima

Endometriotične ciste su ispunjenje starom krvlju – ako ste čuli naziv “čokoladna cista” to je to. To je sporo rastuća cista koja može biti veoma bolna, posebno za vreme menstruacije. Zbog svoje veličine, endometriomi deformišu jajnik i mogu predstavljati prepreku začeću . Ove ciste se takođe uz pomoć posebnih igala mogu punktirati.

Imate cistu, a prirodni lekovi ne deluju?
Pitajte naše stručnjake za savet. Javite se na 011/263-2222

Kontaktirajte nas

Blog