Ginekologija i reproduktivno zdravlje

Centar za menopauzu

Koliko je svaka žena posebna, i koliko ste posebni Vi, shvatićete u menopauzi, otuda je i postavljen koncept individualne prevencije i terapije. Prevencija, naročito u ovom periodu života predstavlja najbolje ulaganje u budućnost

pesonalizovani centar za menopauzu
Ginekologija i reproduktivno zdravlje: Personalizovani centar za menopauzu

Personalizovani centar za menopauzu- postoji neko ko Vas razume, iz ženskog ugla za ženu

Menopauza. Mit ili bauk ili bolest? Menopauza je prirodni životni događaj. Za mnoge žene, promene koje donosi menopauza će imati malo uticaja na njihov život. Međutim, kod nekih žena mogu se javiti simptomi, dovoljno ozbiljni da utiču na njihovo zdravlje i blagostanje i da naruše kvalitet svakodnevnog života. Neke žene se mogu osećati anksiozno zbog postizanja menopauze i tuguju zbog gubitka svoje plodnosti i mladosti. Za druge žene menopauza može značiti nov zakup života, bez briga o menstruacijama, predmenstrualnom sindrmu ili trudnoći.
Menopauza- do juče žene sigurne u sebe, sada usled promena koje se dešavaju u organizmu, a na koje često ne mogu uticati, bivaju nesigurnije i često se osećaju “neprijatno” u sopstvenoj koži. Sada ćemo proći kroz one najčešće stvari o kojima- ćutimo.


“Kada me kao iz grom iz vedra neba zapljusne- znoj”
Kada govorimo o najčešćem događaju koji prati menoapuzu to su upravo “užareni pljuskovi” koji mogu biti povezani sa znojem, palpitacijama ili iznenadnim “talasom vrućine”, posebno oko vrata i lica ili sa “puzanjem” ispod kože. Karakteristično je što ove senzacije dolaze poput cunamija, vidite ih, pobegli biste, ali često niste u situaciji. Znojenje može biti primetnije noću i utiče na kvalitet sna, što za posledicu ima i umor tokom dana.


“Inkontinencija- za tu reč nisam čula, dok je nisam iskusila”
Urinarni problemi koji se mogu javiti u menopauzi, potiču od toga što u ovom periodu života žene dolazi do smanjene elastičnsoti mišića koja utiče, sa druge strane, na tonus mokraćne bešike, što dovodi do “prelivanja” urina pri kašljanju ili kijanju.


“Suva koža, suva kosa…”
Žene često opisuju da se u menopauzi “cede, suše”, kao da ih sa menstruacijom napuštaju i neki životni sokovi. Lako je govoriti o suvoj koži i kosi, ali žene se osećaju naročito nelagodno kada govore o suvoći vagine. Činjenica je da sluzokoža postaje tanja i manje elastična, što može uzrokovati bolne ili nelagodne odnose.


“Nema PMS-a, ali me emocije razbijaju…”
Osim, gore navedenih simptoma, koji su “opipljivi” postoje i oni koji nas kao nevidljive ruke mrve, stežu i uznemiravaju – a to su simptomi emotivne i psihološke prirode. Depresija, anksioznost i promena raspoloženja, umor i slaba koncentracija ili pamćenje su samo neke od maifestacija koje se javljaju. Neki emotivni simptomi mogu biti intenzivniji u ovom periodu kao što su osamostaljivanje dece, smrt roditelja, narušavanje zdravlja…

Šta možemo da uradimo za sebe u menopauzi?
Teško je, ili je barem teže, simptome menopauze pričati muškarcu. Može da saluša, ali ne može da oseti. Drugačije je kada svoje simptome ispričate – ženi. Naš presonalizovani centar za menopauzu je osmišljen kao pomoć žene – ženi. Nema stida, nema nelagodnosti. Sama informacija koju dobijate iz prve ruke, o onome što možete da očekujete ili razjašnjenje onoga što već osećate je odlična polazna tačka da kvalitet svog života značajno unapredite.
U Personalizovanom centru za menopauzu zajedno ćemo napraviti mapu Vašeg organizma i dati preporuku za dan-po-dan aktovnosti kojima će Vaš život dobiti jednu novu dimenziju kroz:
1) Analizu krvi i genetsko ispitivanje i procenu stepena starosti organizma
2) Specijalistički pregled vezan isključivo za menopauzu- zamislite ga kao redovan pregled “začinjen” nečime što je specifično upravo za Vas
3) Kompletna dijagnostika svake vrste, po preporuci lekara
4) Prevencija ili lečenje- dva najvažnija segmenta
5) Predlog ishrane i vežbi
6) Upravljanje stresom ili Stress management

Koliko je svaka žena posebna, i koliko ste posebni Vi, shvatićete u menopauzi, otuda je i postavljen koncept individualne prevencije i terapije. Prevencija, naročito u ovom periodu života predstavlja najbolje ulaganje u budućnost, u godine koje su pred nama, a koje treba da provedemo u blagostanju i zdravlju, kako telesnom tako i duhovnom.
I da, na kraju, menopauza je oduvek postojala, imale su je i naše bake i tetke i majke- ali sada je bolje razumemo, i sada možemo otvoreno da pričamo o njoj. Jer volimo sopstveni život, a menopauza je deo njega.
Svoj put razumevanja i prihvatanja novog dela svog života započnite konsultacijom u našem Centru, zakazivanjem na broj telefona 011/263-2222 ili emailom na jevremova@jevremova.rs

Blog