Planiranje trudnoće

Menstrualni ciklus

Lepota počinje onog trenutka kada u potpunosti prihvatimo sebe- svaki dan meseca naš je dan, za smeh, radost, sreću ali i za razumevanje

Planiranje trudnoće: Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus

Poznavanje sopstvenog tela, menstrualnog ciklusa, hormonskih dešavanja u toku meseca i simptoma koji sve to prate, pomažu nam da ove simptome prihvatimo i razumemo kao nešto što je normalno, ali i da znamo kada su plodni a kada neplodni dani u mesecu. Ovo je značajno kako da biste ostvarili trunoću, tako i da biste se zaštitili od neplanirane trudnoće.
Lekari razlikuju tri faze menstruacionog ciklusa: folikularnu (u kojoj sazrevaju jajne ćelije), ovulatornu (kada se jajna ćelija oslobađa iz folikula na jajniku) i luteinsku fazu (završnu fazu ciklusa)

Faza sazrevanja jajne ćelije

Jajnici imaju dvostruku ulogu. U njima se stvaraju polni hormoni i u njima sazrevaju jajne ćelije. Pubertet je vreme kada jajnici počinju da se “bude”,i do tada nema sazrevanja jajnih ćelija, nema sinteze polnih hormona i nema ovulacije. Na njihovo “buđenje” utiču hormoni hipotalamusa i hipofize (kojie se nalaze u mozgu), folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH).
Pod dejstvom FSH hormona, u toku svakog meseca, u jajniku rastu folikuli (kesice ispunjene tečnošću) i sintetišu se polni hormoni – u najvećoj meri estradiol. U folikulima dolazi i do sazrevanja jajne ćelije. Jajne ćelije sazrevaju zahvaljujući delovanju hormona estradiola. Ovaj važni hormon ne deluje samo na jajne ćelije već i na sluzokožu materice koja se deblja u toku ciklusa.

Ovulatorna faza ciklusa

Sredinom ciklusa dolazi do naglog porasta LH hormona koji utiče na oslobađanje zrele jajne ćelije iz jajnika (ovulacija). Na jajniku, na mestu na kome je sazrela jajna ćelija formira se žuto telo koje pored estradiola, luči i hormon progesteron koji je ključan za uspostavljanje trudnoće nakon oplodnje jajne ćelije. U ovoj fazi se dešavaju i najveće promene na sluzokoži materice. Naime, neposredno posle menstruacionog krvarenja sluzokoža materice (endometrijum) je 1-2 mm, a u sredini ciklusa (ovulaciji) bude između 8-12 mm, što čini idealnu podlogu za usađivanje oplođene jajne ćelije u matericu.
U ovoj fazi ciklusa je najveća verovatnoća da se ostvariti oplodnja jajne ćelije.

Luteinska faza

Ovo je završna faza ciklusa i u ovoj fazi, dolazi ili do usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu, ili do pripreme za naredno menstruaciono krvarenje. U ovoj fazi žuto telo luči progesteron.
Progesteron je hormon koji je zaštitnik rane trudnoće, i zato se ponekad daje u obliku farmaceutskih preparata kako bi se potpomogla rana trudnoća. Kasnije, posteljica luči progesteron i za dodatnim dozama najčešće nema potrebe.

Ukoliko do trudnoće ne dođe, žuto telo nakon 10-12 dana atrofira, padaju vrednosti polnih hormona estradiola i progesterona i nastupa menstruaciono krvarenje.

 

  • Dani ciklusa koji su značajni:
  • 1 dan ciklusa – je prvi dan menstruacionog krvarenja
  • 2-4 dan ciklusa – idealno vreme da se radi bazalni hormonski status
  • 14 dan ciklusa – ukoliko je ciklus na 28 dana onda je ovo dan ovulacije. Ukoliko ciklusi variraju ovulacija se može utvrditi ultrazvučnim pregledom.Mogućnost začeća u ovom periodu je najveća.

Blog