Planiranje trudnoće

Budućnost se planira danas

Očuvati plodnost, znači zamrznuti jajne ćelije, kako biste u budućnosti kada budete spremni, imali mogućnost za stvaranje svoje, biološke dece.

Planiranje trudnoće: Očuvanje plodnosti

Očuvanje plodnosti

Savremeni način života čini da se trudnoća, a samim tim i roditeljstvo sve češće odlažu za kasniju životn dob. Neke žene je odlažu zbog profesionalnog napretka, neke iz finansijskih razloga, ali svakako ne smemo zaboraviti da se roditeljstvo često odlaže zato što osoba traži pravog partnera. Kako bi ostvarivanje trudnoće u godinama kada se sve “kockice poklope” išlo lako, najbolje bi bilo zamrznuti jajne ćelije.

Žene se rađaju sa svojom rezervom jajnih ćelija, i one imaju onoliko godina koliko ih ima žena. U tom smislu, mogućnost ćelija da se oplode sa godinama opada. Naime, svaka žena treba da ima na umu da šansa za ostvarivanje trudnoće počinje da pada posle 35-te godine, da bi sa 40 godina šansa za uspeh vantelesne oplodnje bila između 15-20%. Posle 42-ge godine, ovaj procenat se i dalje smanjuje da bi sa 45. godina pao na ispod 1%.

Osim socio-kulturoloških razloga odlaganja roditeljstva, svakako moramo da napomenemo i medicinske rezloge zbog kojih je potrebno da se izvrši zamrzavanje reproduktivnih ćelija za kasniju upotrebu. Neka od takvih stanja, koja se danas veoma uspešno leče ukoliko se otkriju u ranoj fazi su: kancer dojke, limfomi, ali i nemaligne bolesti poput endometrioze, benignih tumora jajnika, kao i prevremenog iscrpljivanja funkcije jajnika koje može umanjiti reproduktivni potencijal još u mlađem dobu.

Savremena medicina je prepoznala značaj očuvanja plodnosti i danas su tehnike krioprezervacije tkiva, jajnih ćelija i embrionadovedene gotovo do savršenstva po pitanju bezbednosti, efektivnosti i svrsishodnosti.

Javite nam se i zakažite razgovor sa našim stručnjacima – jer mudra žena je ona koja može predvideti budućnost, zato što je sama stvara!

Blog