Planiranje trudnoće

Očuvanje plodnosti kod muškaraca

U pubertetu počinje stvaranje spermatozoida u testisima, i ono traje ostatak života. Imajući u vidu brzinu kojom se stvaraju spermatozoidi, oni predstavljaju "laku metu" i često stradaju u toku lečenja neke kompleksnije bolesti.

Planiranje trudnoće: Očuvanje plodnosti kod muškarca

Očuvanje plodnosti – šta treba znati

Danas je očuvanje reproduktivnog zdravlja muškarca uz pomoć tehnika krioprezervacije podignuto je izuzetan nivo. Tehnike brzog zamrzavanja omogućavaju nam da zamrznemo uzorke semena, ali i i tkiva testisa za buduću upotrebu.

Kada treba zamrznuti uzorke semena?

Savetujemo da razmišljate unapred kako biste sebi ostavili izbor u budućnosti.

  • Naši embriolozi preporučuju da se seme zamrzne:
  • Kada spermogram pokaže da je kvalitet semena loš i da će vremenom biti još gori
  • Tkivo testisa se zamrzava nakon biopsije testisa zbog postupka vantelesne oplodnje
  • Kada predstoji lečenje hemioterapijom
  • Kada predstoje hirurške intervencije na testisima

Informacije koje treba da znate pre lečenja karcinoma

Što je veća doza hemioterapije, koja se uzima kao sastavni deo lečenja karcinoma, duži vremenski period je potreban da bi se ponovo uspostavilo normalno stvaranje spermatozoida, a velika je verovatnoća da se to neće ni desiti. Trajna neplodnost nastaje onda kada su matične ćelije u testisima do te mere uništene u toku hemioterapije da ne mogu više da stvaraju zrele forme spermatozoida. Najveća šteta nastaje u slučajevima kada se kao lečenje koristi kombinacija hemio i terapije zračenjem u predelu stomaka ili karlice.
Rizik, da će hemioterapija uzrokovati neplodnost varira u zavisnosti od izbora leka ali i doza koje se koriste. Nakon hemioterapije u nekim slučajevima dolazi do stvaranja spermatozoida od 1-4 godine nakon lečenja, ali ovaj period se može produžiti i na čak 10 godina.

Transplantacija kostne srži ili matičnih ćelija

Transplantacija kostne srži kao i transplantacija matičnih ćelija zahtevaju visoke doze hemioterapije, a ponekad i zračenja pre same intervencije. U najvećem broju slučajeva to onemućava stvaranje spermatozoida trajno.

Radioterapija

Radioterapija u koju su uključeni testisi uzrokuje neplodnost, jer visoke doze zračenja ubijaju matične ćelije koje proizvode spermatozoide. U slučajevima kada je zračnom terapijom obuhvaćen mozak, može da dođe do oštećenja hipofize. Hipofiza je žlezda koja signalizira testisima da proizvode hormone, a onemugućavanje slanja ovih signala može biti uzrok neplodnosti.

Hirurške intervencije

  • Na mušku neplodnost utiču hirurške intervencije koje uključuju:
  • operaciju testisa (orhiektomija), ukoliko ova operacija uključuje odstranjivanje samo jednog testisa (u manje od 5% slučajeva kancerom su zahvaćena oba testisa) u drugom testisu neometano se stvaraju spermatozoidi
  • odstranjivanje oba testisa koje se radi kako bi se onemogućilo stvaranje testosterona i umanjilo stvaranje ćelija kancera prostate
  • operacija bešike ili prostate, ukoliko se radi o radikalnim operacijama predstavljaju trajni uzrok neplodnosti
  • intervencije kojima se utiče na ejakulaciju, su intervencije koje uključuju uklanjanje limfnih čvorova u karlici u toku kojih dolazi do oštećenja nerava i ta oštećenja uzrokuju nemogućnost ejakulacije. Kod muškaraca sa ovakvim stanjem, spermatozoidi se stvaraju, ali nema ejakulacije u trenutku orgazma. Seme se ili vraća u bešiku što se naziva retrogradna ejakulacija ili ostaje u mestu. U ovim slučajevima postoji mogućnost da se dobije uzorak semena koji se može koristiti u vantelesnoj oplodnji korišćenjem određenih lekova, električne stimulacije ili punkcijom testisa.

Blog