Vantelesna oplodnja

Muška neplodnost, uzroci i lečenje

U stvaranju zdravog, novog života, mnogi faktori su značajni. Jedan od tih faktora je i zdravo seme. U medicinskim krugovima, ovaj faktor se stavlja odmah iza godina partnerke. Treba napomenuti da je muški faktor steriliteta prisutan kod polovine parova koji imaju poteškoća sa začećem.

Vantelesna oplodnja: Muška neplodnost: Mikrohirurška biopsija testisa

Šta je uzrok muškoj neplodnosti? Kako je mikrohirurška biopsija rešenje?

U stvaranju zdravog, novog života, mnogi faktori su značajni. Jedan od tih faktora je i zdravo seme. U medicinskim krugovima, ovaj faktor se stavlja odmah iza godina partnerke. Treba napomenuti da je muški faktor steriliteta prisutan kod polovine parova koji imaju poteškoća sa začećem.

Stanja koja utiču na mušku neplodnost

Klinefelterov sindrom
je genetsko stanje kod koga se muško dete rađa sa dodatnim X hromozomom. Od 46 ljudskih hromozoma, dva polna hromozoma uzrokuju pol osobe. Kod žena oba polna hromozoma su X, a kod muškaraca postoji X i Y hromozom. U ovom slučaju, postoji dodatni X hromozom u svakoj ćeliji  tj. XXY. Taj dodatni X hromozom (ženski hromozom) utiče na polni razvoj muškarca i plodnost. Kod nekih muškaraca sindrom dodatnog X hromozoma postoji samo u nekim ćelijama i ovo stanje se naziva mozaični Klinefelterov sindrom.
Ovaj sindrom se reflektuje u rastu testisa (karakteristični su testisi ispod normalne veličine), kao i  slabije stvaranje muškog polnog hormona testosterona. Ovaj sindrom takođe može uzrokovati i smanjenu mišićnu masu, smanjenu maljavost, ali i povećanje grudi kod muškarca. Simptomi ovog sindroma variraju i prisustvo svih navedenih simptoma nije pravilo. Klinefelterov sindrom se obično dijagnostikuje tek u kasnijem životu. Kod muškaraca sa ovim sindromom dolazi do slabog ili do potpunog odsustva stvaranja spermatozoida.

Nespušteni testis
nespušteni testis tj. kriptohidizam je stanje kod koga se testis nije spustio u skrotum pre rođenja. U toku fetalnog razvoja testisi se stvaraju u stomaku, da bi se u poslednjim mesecima gestacije spontano spustili u skrotume. U najvećem broju slučajeva, ovo se dešava samo kod jednog testisa, ali kod 10% muškaraca sa ovim stanjem dolazi do toga da oba testisa nisu spuštena u skrotume. U najvećem broju slučajeva, testis se spusti u skrotum nekoliko meseci posle rođenja, ali ukoliko se to ne desi postoje hirurške intervencije kojima se ovo stanje ispravlja. Nemogućnost da osetite ili vidite testis u skrotumu je osnosvni znak nespuštenog testisa.

Seksualno prenosive bolesti
uzročnici ovih oboljenja sa osobe na osobu prelaze putem krvi, semena ili vaginalne tečnosti. Ova oboljenja imaju veći broj simptoma i mogu da budu prisutna i godinama, sve dok ih partneri ne otkriju nekom od dijagnostičkih metoda.

 • Najčešći simptomi su:
 • Nelagodnost ili kvržice u predelu polnih organa i rektuma
 • Bolno mokrenje
 • Iscedak iz penisa
 • Otečeni limfni čvorovi na preponama
 • Bol u maloj karlici

 

Znaci i simptomi se mogu pojaviti od nekoliko dana do nekoliko godina nakon izlaganja u zavisnosti od organizma. Sa godinama se javljaju komplikacije.

 

Varikokela
predstavlja proširenje vena skrotuma. Ovo je čest uzročnik slabog stvaranja spermatozoida i njihovog kvaliteta, što može biti uzrok neplodnosti. Ipak, svaka varikokela se ne reflektuje na nastanak spermatozoida. Najčešće se javljaju na levom skrotumu zbog pozicije leve testikularne vene. Ovo stanje takođe može dovesti do smanjivanja testisa i njegovog smekšavanja. Nije u potpunosti istraženo na koji način varikokela utiče na plodnost. Najverovatniji uzrok je u tome što testikularna vena hladi krv u testikularnoj arteriji kako bi temperatura u testisu bila optimalna za stvaranje spermatozoida. Onemugućavanjem pravilnog protoka krvi temperatura u testisima se povećava i utiče na pokretljivosti spermatozoida. Varikokela nastaje vremenom. Na sreću, lako se dijagnostikuje i mnogima nije potrebno lečenje. Ukoliko stvara probleme, može se lečiti hirurški.
Ovo stanje često nema jasne simptome, ali može se javiti bol. Bol može varirati od tupog bola i osećaja težine do oštrog bola. Bol povezan sa ovim stanjem se pojačava kod sedenja ili fizičkog iscrpljivanja naročito tokom dužeg vremenskog perioda. Za ovaj bol je karakteristično da se pojačava u toku dana i nestaje kada legnete na leđa. Vremenom, varikokela može uznapredovati toliko da postane vidljiva. Imajući u vidu da ovo stanje najčešće ne izaziva simptome, najčešće ni ne zahteva lečenje, ali se može dijagnostikovati pregledom u toku ispitivanja steriliteta ili rutinskom pregledu. Ipak, ukoliko primetite bol ili otok vašeg skrotuma, ili napipate neku masu javite se lekaru.

Retrogradna ejakulacija
se javlja kao posledica vraćanja semena u bešiku umesto da u trenutku orgazma napusti telo kroz penis. Iako dolazi do orgazma, ejakulira se malo ili se ne ejakulira uopšte. Ovo stanje se naziva “suvi orgazam”. Retrogradna ejakulacija nije štetna sama po sebi, ali može biti uzročnik steriliteta. Može nastati usled korišćenja nekih lekova, zdravstvenih stanja ili hirurških intervencija u toku kojih dođe do povrede nerava ili mišića koji utiču na otvor bešike. Ukoliko je ovo stanje uzrokovano lekom koji uzimate konsultujte lekara za zamenu. Lečenje retrogradne ejakulacije se primenjuje samo u slučajevima lečenja neplodnosti.

Hipogonadizam
se može javiti u fetalnom razvoju, pre puberteta ili tokom života, a znaci i simptomi ovog stanja zavise od razvoja. Kod odraslih osoba, hipogonadizam može uticati na alternaciju pojedinih fizičkih karakteristika i reproduktivnu funkciju.

Simptomi ovog stanja su:

 • Erektilna disfunkcija
 • Neplodnost
 • Smanjena maljavost
 • Smanjena mišićna masa
 • Povećanje grudi (ginekomastija)
 • Gubitak kostne mase (osteoporoza)

 

Ovo stanje može uticati na mentalne i emotivne promene.

 

Smanjenjem nivoa testosterona, mnogi muškarci su u stanju sličnom post menopauzi kod žena i osećaju:

 • Umor
 • Smanjenu seksualnu želju
 • Smanjenu koncentraciju
 • Valunge

 

Muški hipogonadizam je stanje kod koga testisi ne stvaraju dovoljne količine testosterona.

 

Postoje dva tipa:

 • Primarni, koji nastaje zbog problema u testisima
 • Sekundarni koji indikuje problem u radu hipotalamusa ili hipofize. Hipotalamus stvara hormon koji sugeriše hipofizi da stvara FSH (folikostimulirajući hormon) i lutenizirajući hormon ili LH. Lutenizirajući hormon utiče da testisi stvaraju testosteron.

 

Oba tipa hipogonadizma mogu biti urođena ili stečena u toku života kao posledica povrede ili infekcije.

 

Lečenje azoospermije
Stanje koje je poznato kao ne obstruktivna azoospermija (odstustvo spermatozoida u ejakulatu) zahteva jedan poseban pristup i lečenje. U tom smislu radi se biopsija testisa procedura kojom se “traže” mesta u testisima za koja se veruje da mogu imati spermatozoide.

Blog