Vantelesna oplodnja

Uvid u život koji nastaje

Savremena tehnologija koja omogućava uvid u realnom vremenu u rast i razvoj embriona u inkubatoru.

Vantelesna oplodnja: Snimanje razvoja embriona – Time Laps

Snimanje razvoja embriona – Time Laps

“Shvatio sam koliko života ima pre nego što bebu vidimo na ultrazvuku – i bili smo u šoku! Da, gledali smo naše embrione kako rastu i kako se bore, najfantastičniji film ikada. Život star 5 dana… Mislim da su embriolozi u tome videli nešto drugo, ja sam video samo život kako nastaje, takve stvari, mislio sam postoje samo u filmovima” – iskustvo pacijentkinje M.M.

Specijalna bolnica za ginekologiju “Jevremova” je uvođenjem Time-Laps tehnologije, odnosno snimanjem razvoja embriona u inkubatoru, napravila veliki iskorak u kvalitetnom i savremenom lečenju steriliteta.

Ovaj vid nadzora nad embrionima u inkubatoru predstavlja metod neometane kulture embriona, uz obezbeđivanje informacija embriolozima o razvoju embriona koje su neprocenjive.

Na koji način funkcioniše Time-Laps tehnologija?

Time Laps tehnologija je osmišljena sa ciljem da se minimalizuje vreme koje embrioni, zbog obavezne evaluacije od strane embriologa, provode van inkubatora. Vreme koje embrioni provedu van inkubatora, u kome se imitiraju specifični mikroklimatski uslovi ženskog organizma, bez obzira koliko kratko, predstavlja stres za embrione. Korišćenjem ove tehnologije, embriolozi imaju 24 časovni nadzor nad razvijanjem embriona, posmatrajući fazu po fazu, bez uzrokovanja stresa i bez promene uslova. Osim toga, embrioni se ne izlažu stresu u vidu promene mikroklimatskih uslova u inkubatoru (temperatura, ph, vlažnost, gasovi) niti štetnim agensima iz okruženja i jakoj svetlosti. Ponekad, čak i najmanja promena uslova u kojima se razvijaju embrioni, za posledicu može imati prestanak njihovog razvoja.

Kliničke studije su pokazale, da ovaj “neometani razvoj” ima za posledicu višu stopu uspešnosti IVF postupka, jer embriolozima daje informacije o razvoju embriona koje se koriste pri selekciji embriona za embriotransfer sa najvećim potencijalom. Iskustva su pokazala povećanu uspešnost postupka čak i do 50% kod pacijentkinja mlađih od 35 godina!

Uvid u život koji nastaje…

Korišćenjem Time-Laps tehnologije, prave se slike razvoja embriona, poput filma. Ovako nastala sekvenca snimljenog razvoja embriona, embriolozima otkriva “kritične” tačke u razvoju embriona, koje se jako retko mogu uočiti kod posmatranja i ocenjivanja embriona na standardni način. Na taj način, odluke koje embriolozi donose kod odabira najboljnih embriona, imaju i “filmski” dokaz.

Najbolji izbori se prave onda kada imamo najviše informacija, a dinamični razvoj embriona predstavlja pravi izazov. Vreme koje protekne između dve standardne procene razvoja embriona, u sebi može kriti neke “tajne” koje korišćenjem ove tehnologije embriolozi pretvaraju u korisne informacije. Uz pomoć ove tehnologije se dobijaju izuzetno bitne informacije poput vremena prve deobe, koja je važna jer embrioni podeljeni u optimalno vreme imaju veću šansu za usadnju. Ovu informaciju embriolog ne može dobiti klasičnim pregledom embriona.

Embrioni se u inkubatoru mogu kultivisati 5 dana nakon aspiracije jajnih ćelija nakon čega sledi embriotransfer  ili zamrzavanje embriona.

Nakon postupka…

Informacije koje se dobijaju na ovaj način, u prvom redu su od koristi embriolozima. Međutim, parovi kod kojih je uspeo postupak VTO mogu da dobiju film o nastanku novog života, nešto što ima izuzetno pozitivan psihološki aspekt, jer mogu da vide ono čemu su stremili u toku celog postupka. Čak i kod parova koji ne ostvare trudnoću, informacije koje se dobiju imaju značaj, jer se u narednom postupku mogu primeniti neke korekcije u cilju drugačije kulture embriona kako bi se ostvarila trudnoća.

Blog