Vantelesna oplodnja

Vreme je za novu bebu

Kada nakon uspešne vantelesne oplodnje, poželite da ponovo postanete roditelj... Da Vaše prvo dete, dobije svog mlađeg batu ili seku- ili oboje.

Vantelesna oplodnja: Embriotransfer zamrznutih embriona

Embriotransfer zamrznutih embriona

“Imam troje dece… Svi su iz istog ciklusa vantelesne oplodnje, ali je razlika između njihovih rođendana 4 godine… Braća, a rođeni u različito vreme- to može samo kod ETF!” – iskustvo pacijentkinje Z.K.

Embriotransfer zamrznutih embriona je postupak asistirane reprodukcije kod kojeg se odmrzavaju prethodno zamrznuti embrioni i zatim se tehnikom embriotransfera unose u matericu u stimulisanom ili prirodnom ciklusu. Embriotransfer zamrznutih embriona se može raditi od embriona koji su preostali nakon stimulisanog postupka vantelesne oplodnje, nakon spontanih ciklusa bez embriotransfera ili nakon modifikovanog spontanog ciklusa.

Ono što je zanimljivo kod ove metode, jeste da se deca nastala u istom ciklusu vantelesne oplodnje mogu roditi sa po nekoliko godina razlike! Braća i sestre blizanci, a rođeni u različito vreme…

Embriotranfer u prirodnom ciklusu

Kod mlađih pacijentkinja sa redovnom ovulacijom najčešće se embriotransfer zamrznutih embriona obavlja u prirodnom ciklusu bez upotrebe lekova koji su podrška rastu endometrijuma. U mesecu u kome želimo da pokušamo sa ovom metodom, žena dolazi na pregled oko 10og dana ciklusa, a zatim na nekoliko dana, da bi se u trenutku kada je endometrijum najbolji zakazao embriotransfer.

Embriotransfer u stimulisanom ciklusu

Kod žena koje su u prethodnim ciklusima imale tanak endometrijum, ili koje nemaju ovulaciju, a imaju više od 38 godina, savetuje se da se embriotransfer odmrznutih embriona radi u stimulisanom ciklusu. U ovom ciklusu se daje podrška u lekovima od prvog dana ciklusa, koji za cilj imaju pripremu endometrijuma za prihvat embriona.

Kako povećati uspeh emrbiotransfera zamrznutih embriona?

Uspešnost ove metode je moguće povećati inicijacijom endometrijuma u ciklusu koji prethodi embriotransferu zamrznutih embriona. Za uspešnost ove metode je u prvom redu bitan kvalitet embriona koji se unose u matericu. Iako se embrioni danas mogu zamrznuti u gotovo svim stadijumima, najoptimalnije je ovaj postupak raditi ukoliko su prethodno bile zamrznute blastociste, jer one imaju najveći potencijal. Takođe, kao sastavni deo ove metode, pre samog embriotransfera može se uraditi hečing.

Blog