Trudnoća

Želim da znam o trudnoći

Sve one male stvari koje Vam se motaju po glavi dok ste trudni- a baš ne želite da pitate lekara.

Trudnoća: Zanimljivosti u trudnoći: Seks u trudnoći

Seks u trudnoći

Za sve što želite da pitate lekara, naši stručnjaci stoje na raspolaganju,
postavite im pitanje ili zakažite pregled na broj telefona 011/263-2222

Za svaku buduću majku ljubav i intimni odnosi su izuzetno važni, održavajte intimne odnose u trudnoći, jer verovali ili ne dokazano je da su intimni odnosi u trudnoći prava blagodet za organizam majke. Mnoge buduće mame se brinu da na taj način ne naškode bebi, ali u toku samog seksualnog čina beba ne oseća nikakvu nelagodnost.

Ukoliko imate trudnoću bez komplikacija, ne postoji nijedan razlog zbog koga ne biste Vi i Vaš partner mogli uživati u seksu. Gusti mukus kojim je “zatvoren” Vaš grlić u toku trudnoće štiti Vašu bebu od potencijalnih infekcija. Takođe, amnionska tečnost kao i mišići Vaše materice sasvim su dovoljni da bi Vaša beba bila potpuno bezbedna! Osim toga, partnerov penis ne može da naškodi bebi ni na koji način u toku seksa. Možete osetiti da se beba pomera više nakon orgazma, ali to nije zabrinjavajuće. Beba samo reaguje na ubrzan rad vašeg srca. Ona ne zna šta se događa niti oseća ikakvu nelagodnost.

Ono što treba da zapamtite je da Vašeg ginekologa konsultujete za sve nedoumice i i da nikada ne uzimate lekove na svoju ruku! Pogrešan lek, u pogrešno vreme može imati velike posledice kako na trudnoću tako i na zdravlje Vaše bebe!

Ipak, postoje situacije u kojima morate biti naročito obazrivi po pitanju seksa u trudnoći:

 • ukoliko imate bilo kakvo krvarenje u ranoj trudnoći, lekar Vam može savetovati da se uzdržavate od seksa do 14-te nedelje.
 • Ukoliko partner ima genitalni herpes jer ukoliko se genitalni herpes javi po prvi put u trudnoći postoji mogućnost da naškodi razvoju bebe

 
Lekar će savetovati da se uzdržite od seksa u potpunosti do kraja trudnoće ukoliko:

 • postoji istorija bolesti cerviksa
 • ukoliko imate prednjačeću posteljicu
 • ukoliko imate krvarenja u toku trudnoće
 • ukoliko imate vaginalnu infekciju
 • imate jake bolove i kontrakcije u trudnoći

Da li je seks isti pre i tokom trudnoće?

Odgovor na ovo pitanje je individualan. Nekim ženama je čak i bolji, a nekima ne. Povećan dotok krvi u karlicu u toku trudnoće može pojačati seksualne senzacije. Nekim budućim mamama seks u trudnoći je bolan. To je naročit slučaj ukoliko je penetracija duboka. Ovaj problem se može prevazići usvajanjem neki položaja gde pentracija nije duboka ili je možete kontrolisati. Nakon orgazma možete osetiti talas kontrakcija. To se najčešće dešava u trećem trimestru. Ukoliko se to dešava savetuje se odmaranje dok se kontakcije ne smire.

U svakom slučaju bilo da se radi o klasičnom seksualnom odnosu, oralnom seksu ili samo predigri, lekari se slažu da su intimni odnosi u toku trudnoće poželjni, ukoliko je sa trudnoćom sve u redu. Zadržavanje intimnih odnosa u toku trudnoće isključuje mogućnost pojave problema u seksualnom životu nakon porođaja.

Ipak, neke žene, iako je sa trudnoćom sve u redu, ne žele da imaju seksualne odnose. To je takođe sasvim normalno. Mnoge su previše izmučene mučninama u prvom tromesečju da ni ne pomišljaju na seks. Postoje stavovi da hormoni koje telo stvara u toku trudnoće utiču na gubitak libida. Drugi faktor je svakako vaš stav o seksu u trudnoći. Negativni efekat svakako može biti i vaše nezadovoljstvo sopstvenim izgledom i sl. Ipak, istraživanja pokazuju da u drugom trimestru trudnoće žene osećaju najviše seksualne želje.

Trudnoća i seksualna želja partnera, da li se menja?

Nije neuobičajeno da muškarci osećaju jednaku privalačnost prema partnerki i u prvom i drugom trimestru trudnoće, ali da u trećem ne deluju preterano zainteresovani. To ne znači obavezno da vas partner smatra neprivlačnom.
 
Uobičajeni razlozi “povlačenja” partnera su:

 • strah da mogu da naškode bebi
 • briga za Vaše i zdravlje Vašeg deteta
 • osećanje tereta zbog predstojećeg roditeljstva
 • osećanje nelagodnosti da vode ljubav pred nerođenim detetom

 
Savet je uvek da sa svojim partnerom razgovarate o svim strahovima koje imate, i da mu objasnite da seks u trudnoći koja je “školska” nije škodan već naprotiv poželjan.

Oralni seks u trudnoći

Oralni seks nikako ne može naškoditi bebi, a može biti pomoćno sredstvo ukoliko su drugi odnosi previše riskantni. Ono što morate izbegavati po svaku cenu, jer može imati ozbiljne posledice jeste da partner uduvava vazduh u vaginu. Na taj način može se stvoriti vazdušni mehur u krvnim sudovima koji može dovesti do embolije, koja potencijalno može biti fatalna.

Pregledi u trudnoći
DOUBLE I TRIPPLE TEST

Blog