Trudnoća

Želim da znam o trudnoći

Sve one male stvari koje Vam se motaju po glavi dok ste trudni, a baš ne želite da pitate lekara.

Trudnoća: Zanimljivosti u trudnoći: Kad boli stomak u trudnoći

Da li je normalno imati bolove u stomaku u trudnoći?

Za sve što želite da pitate lekara, naši stručnjaci stoje na raspolaganju,
postavite im pitanje ili zakažite pregled na broj telefona 011/263-2222

Bol, nelagodnost i grčevi u stomaku u vreme trudnoće su očekivani i u najvećem broju slučajeva normalni. U principu, ukoliko je sve u redu sa trudnoćom, oni nisu zabrinjavajući.

Trudnoća predstavlja svojevrsno opterećenje za Vaše mišiće, zglobove i vene. Upravo to može prouzrokovati osećaj nelagodnosti u stomaku.

Kroz celu trudnoću, fleksibilno tkivo tj. ligamenti kojima su spojene Vaše kosti se rastežu kako bi napravili potporu za Vašu matericu koja se širi. Tako da kada se krećete možete osetiti blagi bol sa obe strane vašeg tela. Kako beba raste, materica se širi i pomera u desno tako da može doći do grča ili blage kontrakcije. Upravo iz tog razloga grč je mnogo češći na desnoj strani Vašeg tela.

U svakom slučaju, za svaku nelagodnost se treba obratiti lekaru.

Kako mogu smanjiti bol u stomaku u trudnoći?

Bol i grčevi obično prolaze brzo ukoliko se odmorite, ali predlažemo da uz odmor primenjujete sledeće:

 • Posedite malo
 • Lezite na suprotnu stranu od strane na kojoj se pojavio bol i podignite noge
 • Okupajte se u toploj kupki
 • Koristite termofor na mestu bola
 • Pokušajte da se potpuno opustite

Ponekad se bol u leđima može javiti nakon seksualnog odnosa i orgazma. U toku orgazma, dolazi do kontrakcija mišića vagine i materice, koji posle nekog vremena mogu davati osećaj grča u stomaku. U toku trudnoće, nakon seksualnog odnosa ove promene mogu ličiti na kontrakcije naročito ako ste u trećem trimestru. Međutim ne treba da brinete, ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili da orgazam može biti uzrok početka porođaja, čak i ako ste u terminu. Potencijalnu nelagodnost u ovom slučaju možete smanjiti tako što ćete lagano voditi ljubav. Od naročite pomoći može biti i ako Vam nakon odnosa partner nežno izmasira leđa.

Imam bolove u stomaku i pored toga se osećam loše?

Abdominalni bol može biti znak da nešto nije u redu nevezano za trudnoću. Upala slepog creva, cista na jajniku, kamenje u bubregu, urinarna infekcija ili problemi sa bešikom mogu uzrokovati abdominalni bol. Može se desiti da je upravo trudnoća uzročnik problema. Fibroidne promene ukoliko postoje u materici, u toku trudnoće znaju da budu neprijatne. Pratite promene koje osećate i obavezno ih recite babici ili Vašem lekaru.

Ipak nemojte da čekate da bol prođe sam od sebe ukoliko primetite još neke od ovih simptoma:

 • bol i peckanje pri mokrenju
 • neobičan vaginalni iscedak
 • krvarenje
 • jak bol
 • povraćanje
 • groznica
 • jeza

Da li je bol opasan u prvom trimestru trudnoće?

Buduće mame, od pozitivnog rezultata testa na trudnoću, neprekidno osluškuju svoj organizam i njegove promena. Često se ginekologu žale na bol koji osećaju i to je kod većine budućih mama veliki razlog za strah i brigu o održanju trdnoće, bilo da je nastala spontano ili vantelesnom oplodnjom.

Abdominalni bol u ranoj trudnoći gotovo da ne predstavlja ništa značajno. Ali, ukoliko se udruži sa drugim simptomima javite se lekaru!

Rani pobačaj

Nažalost, rani pobačaj je prilično uobičajena situacija u trudnoći. Obično nastaje sam od sebe jer se beba ne razvija pravilno. Rani pobačaj prate grčevi, krvarenje i bol u centru malog stomaka u prvih 12 nedelja trudnoće. Ukoliko se ovi simptomi pojave odmah se javite lekaru.

Vanmaterična trudnoća – ektopična trudnoća

Ektopična trudnoća je trudnoća koja se razvija izvan mesta za koje je trudnoća predviđena. Na žalost, ovakva trudnoća se nikako ne može izneti do kraja. To je veoma ozbiljno stanje i potrebno je neodložno lečenje. Simptomi vanmaterične trudnoće su grčevi koji počinju na jednoj strani, ali se protežu kroz ceo stomak. Takođe može se pojaviti tamna krv i sukrvica. Vanmaterična trudnoća se najčešće dijagnostikuje između 5 i 10 nedelje trudnoće. Ektopična trudnoća je u najvećemo broju slučajeva i vanmaterična trudnoća (tj. locirana je u jajovodu, jajniku ili abdomenu) ali može biti i u samoj materici (na rogu ili grliću)

Da li je istina da stres može prouzrokovati spontani pobačaj?

Povezanost između stresa i spontanog pobačaja predstavlja sujeverje bez nekon posebnog naučnog dokaza. Stres je pratilac trudnoće i sasvim je normalno da ga osetite ponekad. Najizraženiji je u prvim danima i nedeljama trudnoće kada počinjete da sagledavate činjenicu da ćete postati roditelj. Ukoliko ste zaposleni, a uz to imate mučnine i umor, to dodatno može uticati na vas.
Razgovor sa partnerom o tome kako se osaćete je veoma bitan. Ponekad se dešava da veza dvoje ljudi doživi niz neprijatnosti i trzavica kada se pojavi trudnoća naročito ako je neplanirana. Opet, svi lekari se slažu da je iskren razgovor sa partnerom najbolji način da se stres prevaziđe. Žena mora osetiti podršku partnera u toku cele trudnoće, naročito na njenom početku. Sa podrškom partnera, svaki vaš izbor je lakši. Svakako da konstantna izloženost ogromnom stresu utiče na vaš organizam i treba ga eliminisati. Spontani pobačaj je situacija kroz koju, ako se desi, oba partnera treba da prođu zajedno. Sama činjenica da je došlo do gubitka trudnoće, bilo da je ona planirana ili ne, za ženu je ogroman stres. Partneri ovu situaciju treba da prevaziđu zajedno.

Da li je bol opasan u drugom trimestru trudnoće?

Sam po sebi, abdominalni bol u drugom trimestru nije ništa oko čega treba da se preterano zabrinete. Postoji veoma mala šansa da je to signal kasnog pobačaja, ali uvek u sklopu sa krvarenjem, naravno uz bol slabijeg intenziteta. Zapamtite da je kasni pobačaj mnogo ređe stanje od ranog pobačaja. Statistika kaže da je samo 1 od 100 pobačaja kasni pobačaj. Pratioci kasnog pobačaja su grčevi i obilno krvarenje koje nastupa između 12 i 24 nedelje trudnoće. Ukoliko u ovom periodu imate blago krvarenje iz vagine javite se lekaru.

Bol u trećem trimestru

U trećem trimestru abdominalni bol može značiti da se Vaše telo prerano priprema za porođaj i može voditi prevremenom porođaju. Početak prevremenog porođaja, ne znači da će se Vaša beba odmah roditi. Ponekad, ukoliko vodenjak nije pukao, to je samo lažna uzbuna.

Osećanje grčeva nakon 37 nedelje trudnoće znači daulazite u ranu fazu porođaja. U ovom period Vaša trudnoća je već stigla do samog kraja tako da su grčevi normalan način na koji se Vaše telo priprema za porođaj. Takođe, u ovom periodu možete osećati stalan bol u krstima koji je posledica pritiska na Vašu karlicu.

Rani grčevi koji prethode porođaju su mnogo manje bolni nego kontrakcije koje ćete imati za vreme porođaja. U ovom periodu od velike pomoći može da bude odmaranje na udobnoj sofi ili umerene šetnje.

Pregledi u trudnoći
DOUBLE I TRIPPLE TEST

Blog