Trudnoća

Pravilno dojenje

Dojenje je nit života koja povezuje Vas i Vašu bebu, put zdravlja, imuniteta, ali i spona za građenje odnosa ispunjenog ljubavlju i osećanja za međusobne potrebe, verbalne i neverbalne

Dojenje bolnica Jevremova
Trudnoća: Pravilno dojenje

Dojenje- nit života koja povezuje majku i bebu

Kada pomislimo na dojenje, u glavi obično imamo sliku majke koja u naručju drži bebu, difuzno svetlo, topli tonovi, možemo čuti tihu muziku I osetiti zadovoljstvo i neizmernu sreću koja obavija te dve duše; jedna od sebe daje, druga sa zadovoljstvom upija. Nit života protkana kroz sliku ljubavi i požrtvovanja…

Svaka majka osim ove slike, u glavi ima i sopstveni put kojim ide, izbore koje pravi, ali cilj je jedan, a to je da svojoj bebi pruži najbolju moguću negu. Dojenje je prvi korak ka tome. Dojenje je osnov, temelj imuniteta Vašeg novorođenčeta, temelj odnosa punog ljubavi koji će se razvijati između Vas i Vašeg deteta, prvi korak odrastanja. Dojenje u praksi, pored velikog zadovoljstva koje pruža i majci i bebi, prate i neke poteškoće, ali zajedno te poteškoće možemo svesti na minimum, a značaj i užitak dojenja podići na maksimum. Sada ćemo naučiti i kako….

Pravilno postavljanje bebe na dojku i dobar položaj za dojenje neophodni su preduslovi za uspešno dojenje. Čak i u slučajevima u kojima majka nema dovoljno mleka za bebu, bilo koja količina majčinog mleka imaće neverovatan učinak. Ova vrsta “partnerskog odnosa” podrazumeva da imamo dva aktivna učesnika u procesu dojenja- a to su majka i beba. Od oboje se očekuje timski rad i usklađenost, kako bi dojenje bilo efikasno za bebu i prijatno za majku.

Prvi kontakt u porodilištu koža na kožu, i proba dojenja u prvim minutima nakon rođenja, su dobar temelj za kasnije uspešno dojenje. Studije su pokazale da majke koje su imale ovo iskustvo na porođaju su mnogo lakše kasnije uspostavile dojenje. Bebama je sisanje instikt, ali majke, naročito prvorotke moraju pravilno naučiti da doje bebu- uz savet babice i posmatranjem drugih majki kako to čine. Prvi dani dojenja su izuzetno važni i predstavljaju period uhodavanja, ali kasnije u toku dojenja, ukoliko se pojave neki problemi poput mastitisa, prepunjenih dojki, pojave ragada, biće potrebna i stručna pomoć.

Pravilno postavljanje bebe na dojku

Pravilno postavljanje bebe na dojku je od vitalnog znalčaja za uspešno dojenje. Ukoliko se ispuni ovaj uslov sprečiće se pojava ragada, a bebi će biti olakšan put do njenog hranljivog obroka.

5 saveta za uspešno dojenje

  1. Zauzmite udoban položaj- da to je ona romantična slika iz filmova, ili položaj koji Vama odgovara. Ukoliko je položaj udoban za Vas velika je šansa da će biti udoban i za bebu.
  2. Nakon što ste se udobno smestili, bebu celim telom okrenite prema sebi i postavite joj glavicu u visini Vaše dojke. Beba treba da direktno gleda u dojku, a bebina glava, u odnosu na telo treba da bude u pravoj liniji. Bebu primaknite dojci i sebi, a ne naginjite svoje telo ili dojku ka bebi. Savet je da rukom pridržavate bebina leđa, i da joj na taj način date sigurnost, kako bi mogla da se skoncentriše isključivo na sisanje.
  3. Kada beba otvori usta, glavicu privucite dojci i zadržite je u tom položaju dok ne počne da sisa. Ideja je da beba treba da obuhvati ustima što veći deo areole (tamnijog kruga oko bradavice), da bi vrh bradavice bio što dublje u bebinim ustima na spoju mekog i tvrdog nepca.
  4. Da bi beba otvorila jako usta, morate je stimulisati. Najjednostavniji način stimulacije je da je zagolicate bradavicom ili prstom po obrazu, ili po ustima. Ona će onda isntiktivno otvoriti usta. Tada joj glavicu pomerite ka dojci. Ukoliko beba nije dobro uhvatila dojku, izvucite dojku iz bebinih usta u pokušajte ponovo. Neke bebe su pomalo lenje, pa ih možete “prevariti” da otvore usta tao ćete malo mlea nakapati na bebine usne, jer će je na taj način i miris stimulisati.
  5. Mame koje imaju veće dojke, ponekad imaju poteškoće sa postavljanjem bebe na dojku. Savet je da dojku pridržavaju slobodnom rukom, tako što će četiri prsta šake staviti ispod dojke, a palac iznad. Trik je da pazite da Vam prsti ne dodiruju areolu, kako bi je beba mogla obuhvatiti. Na taj način težinu dojke ćete nosti Vi, bebi će biti slobodan nosić, i dojka neće ispasti iz usta. Važno je da dojka bude u ustima, jer kada ispadne, beba u stvari sisa samo bradavicu, i tako se stvaraju ragade. Sisanjem bradavice beba ne dobija mleko.

Važan savet; mleko na početku i na kraju podoja nije isto. Tek kada beba isprazni jednu dojku, treba da pređe na drugu. Na taj način će simetrično prazniti dojke. Dojka na kojoj je završen jedan podoj, će biti dojka na kojoj će početi naredni.

Uspešno dojenje

Postoji nekoliko znakova, pored očiglednog da beba lepo dobija na težini, da je dojenje uspešno. Prvi i osnovni je da majka ne oseća bol pri podoju. Dok se dojenje ne uspostavi u potpunosti, može da se javi neka neprijatnost, ali ukoliko se neprijatnost i bol ne izgube, treba da se konsultuje stručnjak. Znaci da je beba dobro postavljena su:

  • Brada bebe dodiruje dojku, ali joj je nosić slobodan, a celo telo orenuto ka majci. Veoma je važno da dojka ne pritiska nosić bebe.
  • Bebin jezik se vidi između donje usne i dojke, i donja usna prekriva veći deo areole od gornje.

Imate pitanje? Javite nam se na 011/2632222

Zanimljivosti u trudnoći
BIOPSIJA HORIONSKIH ČUPICA

Blog