Trudnoća

Mama, divno je videti te...

Jedan od nezaboravnih ternutaka u životu svake žene- porođaj, dan kada život dobija sasvim novi smisao, dan kada partneri postaju porodica, dan kada porodica postaje veća, dan koji se slavi čitavog života.

Trudnoća: Pregledi u trudnoći: Porođaj

Iskustvo porođaja u bolnici Jevremova- iz ugla jedne bebe

Draga mama,

Ako čitaš ovo moje pismo, znamo da si pričala sa babica Gocom i da ti je ona objasnila kako će izgledati naš prvi susret. Ako smem, ja bih samo ponovio/la ono što mi je ona šaputala dok ti je nameštala krevet i CTG… (jedva upamitih taj CTG- ali to je telefonski poziv direktno iz mog srca…)

Babica Goca mi je rekla da će naš susret u Jevremovoj biti susret kao iz snova… Ona će se truditi, zajedno sa tatom da ti pruži svu moguću podršku i da te bodri kroz ceo porođaj. Znam da želiš da probaš sama, i ja ću ti pomoći, ali molim te da je slušaš, šta ti kaže… Ona kaže da je pre tebe porodila mnogo mama, i da je ključ u tome da joj veruješ. Da slušaš njen glas. Jer ona čuje moj. Znam da moj glas čuješ i ti, ali ti ćeš biti usresređena na to šta ti telo govori, kontrakcije mogu biti jake i za trenutak zaglušiti moj glas. Ona će ti prenositi šta ja njoj kažem. Dok moja glavica krene ka vratima u tvoj i tatin svet, i ja ću biti u frci, pa je onda najbolje da i ti i ja slušamo nju. Babica Goca je to radila mnogo puta, ja i ti zajedno nismo, i treba da budemo odlučni u tome da joj verujemo.

Draga mama, kada uz ogroman aplauz ugledam svetlost dana, babica Goca će me onako “kao od majke rođenog” položiti na tvoje grudi. To će biti naš prvi susret. Kaže da je jako važno da moja koža, odmah po prvom uzdahu dodirne tvoju, da me tvoje oči vide i da me zagrliš. Ja možda tebe, u ovom trenutku mog prvog pojavljivanja neću videti dobro i plakaću, ali ti ćeš se radovati, a ja ću prepoznati tvoju ljubav i tvoj dodir. Nadam se da će mi tvoja suza radosnica što se konačno vidimo pasti na obraščić, i ja ću zahvalno coknuti. Izvinjavam se unapred na svom “odelu”, ali neću se stideti. Biću najlepša beba koju si ikada videla, i slobodno me drži, pusti me da osetim tvoj miris, jer ću ga zapamtiti. Kada me onda na trenutak odnesu da me doteraju (iako sam najlepša beba u tome se slažemo) iskoristi taj trenutak da čestitaš i sebi i tati. On je jako važan u našem životu i treba sa njim da podelimo ovaj trenutak.

Kada me doteraju, i kada otpočnemo zajednički život, možda ću plakati, a ti ćeš biti umorna. Odmori se, jer će i o meni i o tebi brinuti puno teta i čika. Psssst, oni su tu samo zbog nas. Neke smo već upoznali, neki će nas upoznati, ali znaj da će me oni čuvati dok se odmoriš. Odmor ti je važan, a i meni, i dremaćemo jedno pored drugog sad- verujem da će oboma biti i lepše i udobnije nego u prethodnim mesecima.

Mama, babica Goca kaže, da će izgledati kao da smo kod kuće. Znam da smo u Bolnici, ali u ovu Bolnicu, ona kaže porodice dolaze po život. U ovom slučaju taj život sam ja.

Negovaće me tako da ćemo oboje biti zadovoljni. Tata može da bude sve vreme tu sa nama. Pusti ga ode i da proslavi, ali ga obavezno podseti da dođe i da provodi vreme sa nama. Kažu da su prvi trenutci dani koje ćemo pamtiti svi. Svako na svoj način.

Ja ću biti vrednica i trudiću se da naučim da sisam, a ljudi iz porodilišta će i tebi pomoći, da nam dojenje bude na obostrano zadovoljstvo.

Kod babica Goce ostaćemo tri ili četiri dana. To je sasvim dovoljno, da im učinimo zadovoljstvo da budu i oni deo početka našeg života, ali onda ćemo se osamostaliti. Nećemo ih zaboraviti. U porodilište je došlo vas dvoje ti i tata, a izlazi nas troje- izlazi naša porodica.

Babica Gocu i ostale Jevremovce ostavićemo onda da nekome drugom požele dobrodošlicu na ovaj svet.

Voli te tvoja beba i vidimo se uskoro.

PS: Babica Goca je rekla je da možemo uvek da je pozovemo ako imamo neko pitanje… 011/2632222

 

Ultrazvuk u trudnoći
FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA – 4D ULTRAZVUK

Upoznajte svoju bebu,
pogledajte kako kuca to malo srce.

Blog