Trudnoća

Operativno završavanje porođaja

Šta je to što treba da znate o carskom rezu?

Trudnoća: Carski rez: Carski rez

O Carskom rezu i poreklu naziva ove operacije stvorena je prava legenda. Prema jednoj od njih, na ovaj način je na svet došao rimski imperator Cezar i od toga potiče njeno ime “sectio caesarea”. Istina je, međutim, drugačija. Ovaj izraz najverovatnije vodi poreklo od latinske izreke “ab utero caeso” što u prevodu znači „iz presečene materice”. Prema podacima, prvi zahvat ove vrste je urađen u XVI veku. Medicinski gledano, Carski rez je operacija kojom se pravi rez na stomaku buduće majke, kroz koji na svet dolazi beba, a obavlja se na osnovu različitih indikacija.

Kome se preporučuje carski rez?

Carski rez tj.operativno završavanje porođaja se preporučuje:

  1. Kada postoji nesrazmera u veličini bebe i karličnih mera pacijentkinje
  2. Ukoliko postoji neki zdravstveni problem kod majke koji je koji predstavlja rizik za porođaj klasičnim putem (srčani, bubrežni problemi, neka hronična bolest)
  3. Kod blizanačke trudnoće
  4. Karličnog položaja bebe
  5. Kod odvajanja posteljice
  6. Kada postoji rizik od eklampsije, komplikacije povišenog krvnog pritiska u trudnoći
  7. Kada postoji patološki strah od porođajnih bolova
  8. Pacijentkinjama koje su krenule u vaginalni porođaj koji ne napreduje kako treba, ili je bebi loša rotacija ili joj slabe tonovi (otkucaji srca)

Planirani carski rez

Planirani carski rez se zakazuje unapred, i često pacijentkinje od samog početka trudnoće, zbog postojanja neke indikacije, znaju da će se porođaj završiti operativnim putem. Ako trunoća teče regularno, carski rez se obično planira za 39-tu nedelju, ali se može uraditi i ranije ukoliko lekar proceni da je to najbolja opcija za majku i za bebu.

Kako se izvodi carski rez?

Ukoliko je ova vrsta porođaja indikovana, prvo što treba da znate da je cela procedura veoma bezbedna i da će ceo tim stručnjaka biti uz Vas i Vašu bebu ili bebe. Prvi korak je uvođenje u anesteziju. Tu treba napomenuti da se Carski rez može obaviti u opštoj ili u regionalnoj anesteziji. Regionalna anestezija će Vam omogućiti da ostanete budni tokom celog porođaja bez osećaja bola. Odluku o izboru anestezije donosite Vi uz konsultaciju sa Vašim lekarom. Ako je carski rez rađen u regionalnoj anesteziji, nikakve bolove nečete osećati narednih 12 sati, jer ce Vam anesteziolog lekove protiv bolova dati već pri kraju zahvata. Ukoliko je porođaj rađen u opštoj anesteziji, po prestanku anestezije počećete da uzimate lekove protiv bolova u sledećih nekoliko dana. Rez, kojim će se Vašem potomku omogućiti rođenje, može biti horizontalan ili vertikalan. Većina žena insistira na niskom horizontalnom „bikini” rezu. Dužina reza je oko 15-ak santimetara, ali je njegova postavka nisko iznad pubične kosti, i ispod linije gaćica ili kupaćeg kostima.

Trudnoća nakon Carskog reza

Trudnoća nakon Carskog reza ima svoje specifičnosti. Ranije je vladalo mišljenje da pauza posle prve trudnoće treba da bude tri godine, dok je danas stav da je dovoljno da prođe 18 meseci. Takođe, pravilo koje je nekada važilo, da se posle jednog Carskog reza, svaki naredni porođaj planira na taj način više nije aktuelno.

Komplikacije carskog reza


Kao i svaku hiruršku intervenciju, koja povlači uvođenje u anesteziju, i Carski rez mogu pratiti određene komplikacije. Važno je napomenuti da se blagovremenim reagovanjem medicinskog osobolja sve one mogu svesti na minimum. Ono što je najvažnije jeste sigurnost i majke i deteta. Najbitnije je da zapamtite, da će uz Vas, tokom celog porođaja i post porođajnog perioda biti celokupan tim „Jevremove”, koji će Vam pomoći da jedno novo poglavlje u Vašem životu započnete na bezbedan i srećan način.

Ultrazvuk u trudnoći
FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA – 4D ULTRAZVUK

Upoznajte svoju bebu,
pogledajte kako kuca to malo srce.

Blog