Trudnoća

Želim da znam o trudnoći

Sve one male stvari koje Vam se motaju po glavi dok ste trudni, a baš ne želite da pitate lekara.

Trudnoća: Zanimljivosti u trudnoći: Epiziotomija

Kako izbeći epiziotomiju na porođaju?

Za sve što želite da pitate lekara, naši stručnjaci stoje na raspolaganju,
postavite im pitanje ili zakažite pregled na broj telefona 011/263-2222

Zaista, u toku trudnoće, postoje mere koje možete preduzeti kako bi se smanjila mogućnost epiziotomije na porođaju. Što bolje pripremite perineum za porođaj, manja je verovatnoća da će doći do pucanja, i lakše ćete se oporaviti od porođaja. Do potrebe za epiziotomijom dolazi kada se mišići perineuma ne rašire dovoljno da bi mogla da prođe glavica bebe. U tom trenutku lekar, da bi olakšao rađanje bebe izvodi epiziotomiju, nakon čega zarastanje ovog tkiva može biti bolno i dugotrajno.

Kao što profesionalni sportisti treniraju svoje mišiće kako bi imali bolji sporstski uspeh, tako i Vi treba da masažom “trenirate” perineum da se u toku porođaja dovoljno raširi da se izbegne potreba za epiziotomijom. Istraživanja i iskustvo babica je pokazalo da je kod žena koje su masirale perineum poslednjih 6 nedelja trudnoće porođaj bio mnogo lakši. U toku masaže, žena se upoznaje sa osećajem rastezanja perineuma, tako da u toku porođaja može da opusti mišiće perineuma id a na taj način olakša rađanje bebe i uveliko izbegne epiziotomiju.

Masaža tokom trudnoće

U toku trudnoće jednom do dva puta nedeljno masirajte otvor vagine. Na ovaj način ćete omekšati mišiće perineuma, koji se moraju dovoljno raširiti kako bi Vaša beba mogla da dođe na svet. Sa masažama treba da se počne oko 34-te nedelje trudnoće.

Kako se izvodi masaža?

Danas postoje specijalna ulja na tržištu koja se koriste naročito za masažu perineuma.

Ova masaža je jednostavna i evo koraka koje treba da sledite:

  • Dobro operate ruke, i osigurajte se da nokti na palčevima ne budu dug ii oštri jer ne želite da se povredite. Sedite u toploj prostoriji, raširite noge. Kako biste se upoznali sa anatomijom ovog dela Vašeg tela prva dva-tri puta koristite ogledalo da biste tačno mogli da vidite šta radite
  • Ulje stavite na prste i oko ulaza u vaginu
  • Uvucite palčeve obe ruke koliko god možete u vaginu, ali ništa nemojte raditi na silu
  • Pritisnite palčeve na dole i u stranu nežno sve dok ne osetite peckanje
  • Držite palčeve u tom položaju oko dva minuta ili sve dok peckanje ne prestane
  • Nakon toga nežno masirajte donji deo vaginalnog kanala još oko tri minuta
  • Na kraju masirajte deo kože između palca i kažiprsta još oko minut

 
Za ovu masažu Vam ne treba snaga, trudite se da sve radite nežno kako ne biste stvorili otok ili oštetili ovo nežno tkivo. Kako se budete navikavali na ovu vrstu masaže, uvedite i Kegelove vežbe kako biste ojačali i osetili mišiće karlice.

Tema masaže perineuma je obrađena u nekoliko studija i rezultati su bili i više nego zadovoljavajući. Istraživači su zaključili da je masaža perineuma efektan pristup u prevenciji epiziotomije i cepanja u toku vaginalnog porođaja, naročito kod žena koje prvi put rađaju. Ono što je veoma važno jested a porođaj bude spor i dobro kontrolisan kako bi se izbegle bilo kakve povrede perineuma. U tom smislu, veoma je važno id a buduća majka pažljivo sluša babicu koja će joj davati savete kada da gura, a kada ne. U svakom slučaju, masaža perineuma je nešto što možete da omogućite sebi, kako biste pomogli kako sebi tako i bebi u toku porođaja.

Pregledi u trudnoći
DOUBLE I TRIPPLE TEST

Blog