Trudnoća

Strah od porođaja, kako ga prevazići?

Zašto se bojimo porođaja i zašto treba da pričamo o tome- ali ne sa svakom osobom

strah od porodjaja
Trudnoća: Strah od porođaja: Strah od porođaja

Trudnoća je blagoslov. Mnogi parovi trudnoću željno iščekuju, raduju se pozitivnom testu na trudnoću, raduju se svakom ultrazvučnom pregledu, raduju se bebi. Ali, postoji jedno “tamnije” mesto, o kome žene često nerado pričaju sa svojim partnerima ili najbližima jeste strah od samog porođaja. Neke žene upravo o tome ne pričaju da ne bi bilo da su “nezahvalne” na šansi da postanu roditelji ili zbog odgovora koji očekuju da čuju “tolike su se porodile pre tebe, porodićeš se i ti”!
Strah od porođaja je razumna briga, naročito za žene koje se prvi put porađaju. To je negde i strah od nepoznatog, začinjen svime onime što slušaju oko sebe, a to su iskustva njihovih najbližih. Pozitivna iskustva su stmulišuća naravno, ali svako zna makar jednu osobu koja “nije dobro prošla”- to je mesto začetka straha.
Za jedan mali procenat žena, ovaj strah je toliko veliki da utiče i na tok njihove trudnoće- to stanje nazivamo tokofobija. Može se javiti i kod prve, ali i kod druge ili treće trudnoće. Ako se javi u nekoj od narednih trudnoća uvek je uzrokovan lošim iskustvom koje je žena imala na prvom porođaju.
Ono što je veoma važno, jeste da trudnica o svom strahu razgovara sa babicom i sa svojim lekarom, jer joj oni u prvom redu mogu dati savete kako da se nosi sa strahom i planirati porođaj na način na koji će strah umanjiti ili potpuno eliminisati.

Da li sam normalna?

Odgovor je da! Anksioznost i razumna količina straha od porođaja su nešto što se očekuje i ne treba da se junačite i da negirate ova osećanja ukoliko se pojave. Trudnoća i porođaj su veliki događaji u našim životima i ne treba da budete strogi prema sebi.

5 saveta kako da se nosite sa strahom od porođaja

Kako da se nosimo sa strahom? Evo nekoliko saveta koji mogu da pomognu:
1. Razgovarajte sa babicom o svom strahu
2. Razgovarajte sa svojim partnerom o strahu od porođaja
3. Upišite se u neku školu roditeljstva ili napravite plan porođaja. To će vam dati osećaj kontrole i sigurnost. U školama roditeljstva videćete da postoje mnoge buduće mame koje se suočavaju sa istim strahovima kao i Vi.
4. Ukoliko ste u okruženju u kome se potenciraju loša iskustva sa porođaja, nemojte da ih slušate
5. Razgovarajte sa anesteziologom o načinima kontrolisanja bola u toku porođaja, jer se žene upravo toga boje najviše.

Tokofobija

Tokofobija je veoma retko stanje koje karakteriše strah od porođaja, i koji se može javiti i kod žena koje veoma žele decu. Kod nekih žena, ovo stanje se javlja u toku trudnoće, ali može se javiti i u tinejdžerskim danima ili ranoj mladosti. Drugim ljudima može biti teško da razumeju ovo stanje i kako neko može biti uplašen od “nečega što je tako prirodno”, međutim ovo stanje zahteva lečenje i podršku. Tokofobija je najčešće uzrokovana strahom od porođaja koji “kruži” u porodici, ili nastaje nakon loših iskustava na porođaju koja se prenose generacijski. Osim toga, može biti i uzrokovan nekim drugim bolestima koje predstavljaju otežavajući faktor za porođaj same po sebi. Žene koje se boje porođaja nakon sopstvenog lošeg iskustva nemaju tokofobiju kao takvu, več imaju post traumatski stres sindrom koji zahteva drugačiji pristup i lečenje.

Strah od porođajnih bolova

Žene se u prvom redu plaše porođajnih bolova. Svako od nas je slušao makar jedno traumatično i bolno porođajno iskustvo, međutim moramo voditi računa kako će ovo saznanje uticati na nas. Dok neke žene traumatično iskustvo koriste da bi se osnažile, prevazišle traumu i nastavile dalje, druge se za svoju traumu vezuju i “drže je u životu”. Priče o bolnom porođaju su često upravo takve. Na sreću ima i onih iskustava “ni većeg bola- ni bržeg zaborava”.
Danas postoji veliki broj metoda kojima se porođajni bol može kontrolisati do te mere da porođaj bude obezboljeno i prijatno iskustvo. To su pitanja o kojima treba da razgovarate sa svojim anesteziologom. Više o vrstama anestezije i obezboljavanju porođaja možete pročitati ovde.

Staće mi srce!

Ukoliko nemate ozbiljno srčano oboljenje ne morate da brinete da vaše srce “neće izdržati” vaginalni porođaj. Pregled interniste je jedan od obaveznih pregleda u toku trudnoće i svaka srčana smetnja može da se otkrije na vreme. Ukoliko imate neki srčani problem, adekvatne mere će biti preduzete da biste imali bezbedan porođaj.

Ako se bojite porođaja, deo procesa lečenja je svakako da o svom strahu pričate- ali ne bilo kome! Lekar, babica, psiholog, majka, partner, Vama neka bliska osoba- DA! Trudnice kojima je to prva trudnoća i koje verovatno imaju iste bojazni- NIKAKO! U prvom redu, nemojte da slušate one žene koje pričaju zastrašuće priče o porođaju. Jednom rečju birajte da ne budete deo te priče! Naša babica Gordana Babić Vam uvek stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja na broju telefona 011/263-2222

Zanimljivosti u trudnoći
BIOPSIJA HORIONSKIH ČUPICA

Blog