Trudnoća

Standardni ili "hodajući" epidural i vaginalni porođaj

Epiduralna anestezija je postala opšteprihvaćen način obezboljavanja vaginalnog porođaja. Majka i dalje oseća kontrakcije, ali odmorna može aktivno učestvovati u porođaju i slušati instrukcije babice

epiduralna anestezija i vaginalni prorođaj
Trudnoća: Epiduralna anestezija i porođaj: Epiduralna anestezija i porođaj

Vaginalni porođaj i epiduralna anestezija – standardna ili “hodajući” epidural


Gotovo polovina porodilja želi da u toku porođaja dobije epidural. Cilj epidurala je da obezboli porođaj. Epidural je vrsta regionalne anestezije koja sprečava osećaj bola blokirajući nervne završetke u donjem delu tela. Postoje dve vrste epidurala koji se može primeniti u toku porođaja: standardni i “hodajući” epidural (odnosno kombinacija spinala i epidurala). Obe procedure su gotovo identične, u samoj fazi pripreme, ali se razlikuju u mestu gde se plasira kateter.

Kako izgleda priprema za epidural?


Pre samog postpka plasiranja katetera kroz koji će u toku porođaja, anesteziolog dodavati lekove, kako ne biste osećali bol, sledi razgovor o tome šta možete da očekujete od epiduralne anestezije. Ovaj razgovor se obično organizuje pre porođaja, tako da biste imali dovoljno vremena da sagledate sve aspekte i donesete odluku o tome da li želite epidural ili ne. Iako medicina napreduje i pruža mogućnost da kroz porođaj prođete bez bola, neke majke ne žele epidural. Smatraju da bol koji prati rođenje deteta ima svoju svrhu i njihova želja treba da se poštuje. Ono što je neophodno jeste da se takva odluka donese razborito, onda kada se predoče sve prednosti i nedostatci ove vrste anestezije.
Kada ste doneli odluku da želite da se primeni epiduralna anestezija u toku porođaja, sama procedura će izgledati ovako. Anesteziolog će od Vas tražiti da zauzmete položaj u kome ćete potpuno iskriviti kičmu ( u obliku slova C). Veoma je važno da budete gotovo nepomični, čak i ako imate kontrakcije! Nakon pripreme mesta anesteziolog će Vam dati malu količinu lokalnog anestetika – koji možete osetiti kao da Vas je ubola pčela. Kada taj region utrne anesteziolog će plasirati iglu, kroz koju će namestiti kateter. I igla i kateter su tanki, i kada se kateter pričvrsti, igla se izvlači. Nakon toga moći ćete da se vratite normalnom ležanju na leđima.

Standardni epidural


Kao što smo već i napomenuli, standardni i “hodajući” epidural se razlikuju po mestu na koji se plasira kateter, ali glavna razlika je u vrsti leka koji će se aplikovati kroz taj kateter.
Standardni epidural koristi isključivo tip lokalnog anestetika (lidokain i markain). Ovi lekovi stvaraju karakterističan osećaj težine i potpune obamrlosti nogu. Imajući to u vidu, svaki pokret bez asistencije je gotovo nemoguć. Jedini pokret koji majka može da napravi jeste da se prebaci sa jedne strane na drugu.

“Hodajući” epidural

Iako mu ime to nagoveštava, takozvani “hodajući” epidural ne znači da ćete moći da hodate u toku porođaja, a da ćete biti lišeni bolova. Veoma je važno da znate, da jednom kada se da epidural, nema više hodanja! Dobijete epidural- idete u krevet i tamo ostajete. Ali zašto se onda ova vrsta anestezije zove “hodajući” epidural? Ova vrsta spinala-epidurala predstavlja proceduru u kojoj se koristi “koktel” lekova, lokalni anestetik i epinefrin. Za razliku od standardnog “teškog” epidurala, ova vrsta analgezije dozvoljava određeni stepen osećaja u donjem delu tela. To se najviše primećuje u “lakoći” kojom možete da se prebacite sa jednog kraja kreveta na drugi. Ono zbog čega je ova vrsta anestezije dobra jeste što zadržavanje određenog stepena “pokretljivosti” bebi može pomoći da nađe bolji položaj koji može voditi bržem porođaju. Takođe, majka ostaje svesna jedne “porcije” kontrakcija tako da aktivnije učestvuje u porođaju. U toku ove vrste analgezije, majka samostalno može zauzeti položaj u kome će biti oslonjena na kolena i na ruke, i donekle će moći da pomera kukove. Ovaj položaj je dobar za bebu, ali i za majku jer smanjuje pritisak na leđa. Kod standardnog epidurala, noge su suviše utrnule da bi mogle da drže majčinu težinu. Kod ove vrste epidurala žena ima veću kontrolu nad sopstvenim telom što može uticati i na njeno emocionalno stanje u toku porođaja. Ono što je glavna mana ove vrste anestezije jeste što je plasiranje katetera tehnički zahtevnije i što su glavobolje nakon ove vrste anestezije češće nego kod standardnog epidurala.

Rizici i koristi klasičnog i kombinacije spinal-epidural

Glavna korist od “hodajućeg” epidurala jeste što majka zadržava određeni stepen osećaja u donjem delu tela, što drugu fazu porođaja (istiskivanje bebe) čini lakšom za koordinaciju i što postoji određeni stepen pokretljivosti. Sa druge strane, ovu vrstu anestezije češće prate glavobolje. I jedna i druga vrsta anestezije zahtevaju brižljivo praćenje krvnog pritiska majke, jer je pad krvnog pritiska jedna od glavnih nuspojava ove vrste anestezije, ali je i jedan od razloga zašto se savetuje ženama sa visokim krvim pritiskom. Da bi se predupredio nagli pad pritiska u toku porođaja, majci se intravenski nadoknađuje tečnost kako bi se kontrolisao krvni pritisak.

Glavni nedostatak ove vrste anestezije, jeste nedostatak pokreta. Kada se majka kreće, ili menja položaj, kosti karlice se pomeraju i nameštaju bebu u dobar položaj za porođaj. Zbog nedostatka pokreta kod epiduralne anestezije, može se desiti da se beba dobro ne namesti. Jedan način da se to prevaziđe, jeste da majka, svojom snagom ili uz pomoć babice, menja položaju krevetu, premeštajući se sa boka na bok, sa jednom pruženom i drugom savijenom nogom. Na taj način sam položaj će pomoći bebi da zauzme anteriorni položaj koji je povoljan za porođaj.

Ukoliko majka dugo leži nepomična na leđima, beba može zauzeti posteriorni položaj, to znači da će se okrenuti ka majčinim leđima. Tada će biti teže bebinoj glavici da izvrši pritisak na grlić da se otvori. Takođe, dugo ležanje na leđima može usporiti kontrakcije.

Epiduralna anestezija je veoma korisna iz razloga što lišena bolova od kontrakcija, majka je znatno odmornija. Ukoliko porođaj traje dugo, što je čest slučaj kod žena kojima je to prvo dete, može se desiti da majka bude suviše umorna da bi učestvovala u porođaju i da prestane da prima instrukcije koje dobija od babice. Takođe, jake kontrakcije mogu učiniti da stomak postane jako “tvrd” i da beba ne može zauzeti dobar položaj za porođaj. Epidural nam upravo služi da ove dve situacije prenebregnemo. Majka je odmorna i saradljiva, a mišići se opuštaju što dovodi do toga da beba može zauzeti dobar položaj.
  
Ipak, kao i kod svake anestezije može doći do neželjenih manifestacija poput mučnine, drhtavice, zujenja u ušima. Neke majke imaju i nedoumice kako može uticati, iako je to mala količina, anestezije na bebu.

Da biste doneli pravu odluku, kako želite da izgleda Vaš porođaj, morate imati sve neophodne informacije i na Vaša pitanja mora biti odgovoreno iskreno i stručno. Obezboljavanje kontrakcija je učinilo porođaj prijatnijim za majku. I upravo je ova vrsta anestezije preporučljiva za porodilje koje imaju strah od porođaja i kontrakcija ili koje imaju nizak prag bola.
Zapamtite da je to Vaš porođaj i da epiduralna anestezija nije znak slabosti već je pečat koji Vi dajete svom porođaju. Jer na kraju krajeva, Vi se porađate, zar ne?

Pregledi u trudnoći
DOUBLE I TRIPPLE TEST

Blog