Trudnoća

Očevi u porođajnim salama

Danas se trudimo i smatramo da otac bebe treba da bude podrška majci u toku porođaja i da prisustvuje rođenju svog deteta. Rođenje deteta je predstava koju režira sam život, ali u tom trenutku za odabranu publiku. Otac je u “Jevremovoj” dobio specijalnu pozivnicu da iz hodnika uđe u salu i da zajedno sa svojom partnerkom iskusi, na sebi svojstven način, ovaj veličanstveni događaj.

prisustvo oca na porođaju bolnica jevremova
Trudnoća: Prisustvo oca na porođaju: Prisustvo oca na porođaju

Očevi u porođajnim salama, ili zašto porođaj nije više samo “ženska stvar”

Kada biste upitali Vašeg oca, da Vam ispriča o danu kada ste se rodili, verujemo da bi se setio mnogo toga… Počevši od datuma, možda vremena, ljudi sa kojima je proslavio Vaše rođenje, ali samog porođaja? Ne. To je iz razloga zato što se ranije smatralo da ocu nije mesto uz majku na porođaju. Otac je bio onaj koji čeka ispred bolnice, gleda na sat, i razmišlja o proslavi koja će uslediti. Danas? Danas se trudimo i smatramo da otac bebe treba da bude podrška majci u toku porođaja i da prisustvuje rođenju svog deteta. Rođenje deteta je predstava koju režira sam život, ali u tom trenutku za odabranu publiku. Otac je u “Jevremovoj” dobio specijalnu pozivnicu da iz hodnika uđe u salu i da zajedno sa svojom partnerkom iskusi, na sebi svojstven način, ovaj veličanstveni događaj.

Zamislite sada, kakvu priču ćete Vi moći da ispričate deci o njihovom rođenju. Slavlje će uvek ostati, ali prisustvujući porođaju shvatićete da je to najveće slavlje koje Vama život može da pruži. Prvi pogled, prvi dodir, ono što ste osećali dok ste bodrili svoju suprugu, izraz na njenom licu kada je videla Vaše dete. Pravi heroji nastaju na rođenju, jedni se rađaju, a drugi o herojstvu svedoče. Ništa se kod porođaja ne može promeniti vremenom, menja se doživljaj, otkirva se novi univerzum osećanja, otkrvaju se nove galaksije ljubavi i podrške. U toj utakmici, ne treba da sedite na “klupi” već treba da budete na “terenu”.

Uloga oca u toku porođaja

Ne postoji generalna proba porođaja. Ali, evo nekoliko smernica koje će Vas pripremiti za ulogu koja Vam je dodeljena. Vašoj partnerki trebaće Vaša podrška u svakoj fazi porođaja, to je sigurno.

Početak porođaja

U toku prve faze porođaja, glavno zaduženje koje treba da imate jeste da aktivno odvraćate pažnju od iščekivanja kontrakcija i bola koji ih prati. Ugodite joj. Izmasirajte joj stopala, ili joj pričajte. Poenta je da delite momente.

Aktivni porođaj

Kako kontrakcije budu jačale, tako će i Vaša uloga biti značajnija. U ovoj fazi porođaja, potrebno je da pomognete budućoj mami da ostane fokusirana, da ne odustaje i da ne dozvoli panici da je obuzme. Činjenica je da Vi ne možete osetiti bol koji prati kontakcije, ali partnerku možete držati za ruku, i ohrabriti je. Kontakt očima je naročito bitan u ovoj fazi, jer na taj način, žena dobija ne samo podršku već i deo Vaše snage. Budite spremni i da čujete neke ne baš tople i ljubavne izjave. Ne shvatajte to lično. Kao što smo rekli bol koji prati kontrakcije ne osećate Vi, ali vidite njihovu snagu. Vaša snaga se pokazuje samim tim što ste u sobi sa partnerkom.

Veliko finale porođaj

Ovaj trenutak pamtićete ostatak svog života, ali pošto nema mogućnosti da se vreme vrati pa da pogledate sve još jednom, prvo i osnovno je da budete smireni, a da suze radosnice i euforiju sačuvate za trenutak kada je beba već bezbedno stigla na svet. U ovom trenutku, Vi ste produžena ruka i oči Vaše partnerke.

Posle svega

Prva dva impulsa koji muškarci imaju u porođajnoj sali, jeste da plaču, a onda da fotografišu. Smatramo da je ono što prvo treba da uradite upravo da zajedno sa suprugom iskusite momenat “koža na kožu”, i da zajedno, sada već kao porodica, živite te prve minute. Prve fotografije prepustite nama.

A šta ukoliko se desi nešto što nismo planirali?

Kao što smo i u prethodnim tekstovima objasnili, ukoliko planirate da budete podrška partnerki u toku porođaja, napravite porođajni plan. To je svojevrsni plan aktivnosti koje će Vam biti smernice, šta kada treba uraditi, ili šta je partnerka želela u određenom momentu. Kod većine porođaja, tok porođaja ide glatko, ali dešava se da će u toku porođaja biti potrebne neke dodatne intervencije ili čak da će se porođaj završiti carskim rezom. U tim trenutcima, ako se dese, morati ostati pribrani i hladne glave. U “Jevremovoj” insistiramo na tome da zajedno sa partnerkom upoznate ranije sve članove tima, i da razvijete odnos poverenja. Ukoliko neki član tima predloži određenu meru ili operativno završavanje porođaja, znajte da je to u najboljem interesu Vaše partnerke i Vaše bebe. U ovim trenutcima morate biti podrška Vašoj partnerki.

Ultrazvuk u trudnoći
FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA – 4D ULTRAZVUK

Upoznajte svoju bebu,
pogledajte kako kuca to malo srce.

Blog