Trudnoća

Kako kuca bebino srce?

Značaj CTG-a je izuzetno veliki. Na ovaj način lekar dobija uvid ne smo u srčani ritam bebe, već i u kontrakcije materice, koje govore u prilog tome da li se bliži porođaj.

Trudnoća: Pregledi u trudnoći: CTG

CTG u trudnoći- pratilac od 36 nedelje

Kardiotokografija (CTG) predstavlja analizu srčanog rada bebe i materičnih kontrakcija majke, i ona predstavlja metodu koja je najčešći i najrasprostranjeniji metod za procenu stanja bebe u III trimestru trudnoće.

Jedan od najbitnijih aspekata savremene perinatologije i odgovornog vođenja trdunoće jeste procena kondicije bebe, koja se upravo može zaključiti na osnovu ovog testa.

Filigransko vođenje trudnoće, jeste nešto što je imperativ svakog ginekologa u poslednjem trimestru. Tada, osim što na ultrazvučnom pregledu lekar procenjuje bebinu anatomiju, veoma je važno da zna i da li se beba dobro oseća u maminom stomaku. Od toga zavisi kada će i da li će biti potrebno da se radi porođaj pre termina, da li će se čekati spontani početak porođaja ili da li treba uvesti neku dodatnu terapiju.

Kako se radi CTG?

CTG se radi tako što trudnica leži, a na stomak se stavljaju posebne vrste eketroda, koje šalju impulse iz stomaka i ispisuju ih na traku- slično kao i kod EKG-a.

CTG nam daje kvalitetan uvid u stanje bebe u materici, analizom njenog pulsa, njegove varijabilnosti, kao i određenih fenomena kao što su usporavanje ili ubrzanje ritma.  Iako sve ovo deluje prilično jednostavno, tumačenje CTG-a to nimalo nije. Ponekad, zato što beba spava dobijamo nalaz koji je “sumnjičav prema bebinoj kondiciji”ili obrnuto. Konačan uvid u bebino stanje formira na osnovu kombinacije nekoliko pregleda koje koristimo, a od kojih su najpouzdaniji brojanje pokreta ploda u određenom vremenskom periodu od strane majke, kao razni ultrazvučni pokazatelji poput količine plodove vode, pokreta bebe, disanja, analize protoka krvi kroz pupčanik i druge krvne sudove upotrebom Color Dopler ultrazvučne tehnologije.

 

Kombinacijom ovih brojnih analiza, koje sprovodi lekar, ali u kojima učestvuje i majka (kao što je brojanje pokreta bebe) može se dobiti dobar uvid u stanje bebe u poslednjim nedeljama trudnoće.

Ultrazvuk u trudnoći
FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA – 4D ULTRAZVUK

Upoznajte svoju bebu,
pogledajte kako kuca to malo srce.

Blog