Ispitivanja

Hematološka ispitivanja

Hematološka ispitivanja predstavljaju veoma obimnu i detaljnu potragu za uzrokom neplodnosti koji leži u jednom od najfinijih sistema našeg organizma-krvnom sistemu. Ove analize se ne rade u sklopu standardnog ispitivanja steriliteta, ali lekar ih može predložiti ako dolazi do ponovljenih spontanih pobačaja ili su ostali uzoroci izostanka trudnoće isključeni.

Ispitivanja: Hematološki uzroci neplodnosti

Hematološki uzroci neplodnosti

Hematološka ispitivanja – uloga hematologa u lečenju neplodnosti

Simptomi krvnih poremećaja se mogu manifestovati u mnogim zdravstvenim stanjima. Jedno od najčešćih su ponovljeni spontani pobačaji, ali i nemogućnsot ostvarivanja trudnoće.

Na koji način hematološki uzroci utiču na ostvarivanje trudnoće?

Kada dođe do usađivanja embriona u matericu, on dobija sve sastojke koji su mu neophodni za rast i razvoj od majke preko posteljice. Ovaj sistem cirkulacije je neophodno da funkcioniše kako bi došlo do razvoja trudnoće. Neki spontani pobačaji su uzrokovani krvnim ugrušcima koji se stvaraju u malim krvnim sudovima, i upravu ti krvni ugrušci sprečavaju “dotok” kiseonika i hranljivih sastojaka embrionu. Ovi ugrušci mogu biti posledica ambormalnosti u normalnom procesu zgrušavanja krvi.

  • U tom smislu razlikujemo tri osnovna uzroka ovog stanja:
  • Antifosfolipidna antitela koja se pojavljuju kod 3-15% žena koje imaju ponovljene spontane pobačaje. Iako, mnoge krvne analize mogu uočiti postojanje antifosfolipidnih antitela, samo jedan test se pokazao korisnim u korelaciji sa ponovljenim spontanim pobačajima a ti je test na antikardiolipinska antitela.
  • Drugi veliki uzrok ponovljenih spontanih pobačaja je Lupus antikoagulans. Lupus antikoagulans kao i antifosfolipidna antitela, stvara krvne ugruške u krvnim sudivima posteljice.
  • Treća katergorija hematoloških uzroka ponovljenih pobačaja je grupa poremećaja koje se nazivaju trombofilije. i ona uključuje: Faktor V Leiden, MTHFR Mutacije, PAI I, FII G20210A mutacije, nedostatak proteina C, nedostatak proteina S.

Svaka od ovih navedenijh trombofilija odnosno poremećaja zgrušavanja krvi, predstavlja povećan rizik od stvaranja ugrušaka u cirkulaciji na relaciji majka-beba, koja može uzrokovati probleme sa razvojem posteljice i donošenje hranljivih sastojaka do bebe. Ova stanja leči hematolog.

Kada se otkriju ova stanja kod pacijentkinje, hematološko lečenje se započinje pre i u ranoj trudnoći lekovima koji mogu uključivati dodatni unos folne kiseline ili antikoagulanse.

Šta je Faktor V Leiden?

Faktor V Leiden je nasleđeni krvni poremećaj, koji pogađa proces zgrušavanja. Jedan od faktora zgrušavanja krvi Faktor V, prolazi kroz fazu mutacije i može izazvati trombofiliju u venama osobe na mestima gde je oslabljen faktor zgrušavanja.

Faktor V Leiden se može pojaviti i kod muškaraca i kod žena, ali kod žena je češći. Simptomi ovog stanja variraju, ali mogu da uključe: porodičnu anamnezu, bol i otok u nogama, pojavu ugrušaka, komplikacije u trudnoći. Rizici su: godine, porodična anamneze Faktora V Leidem, neaktivnost, povrede nogu, gojaznost, trudnoćam operacije, uzimanje oralnih kontraceptiva.

Šta je Mutacija MTHFR?

Mutacija MTHFR predstavlja abnormalnost gena koji uzrokuje drastično smanjenje folne kiseline i povećan nivo homocisteina, i često može dovesti do spontanog pobačaja.

Nedostatak proteina C i S

Nedostatak Proteina C je nasleđeno stanje koje povećava rizik od abnormalnog stvaranja ugrušaka u telu. Najčešće, ovo stanje dovodi do tromboze dubokih vena.

Nedostatak Proteina S je neodostatak vitamina K koji se često povezuje sa trombozom i može biti nasleđen ili stečen.

  • Postoje tri tipa nedostatka proteina S:
  • I tip – Protein S funkcioniše normalno, ali ne može da kontroliše koagulacionu kaskadu (proces zgrušavanja krvi)
  • II Tip – Količina proteina S je normalna, ali nema interakcije sa drugim molekulima koji su povezani u procesu koagulacije
  • III Tip – Protein S je smanjen, ali je nivo ukupnog antigena normalan
  • Faktori rizika mogu obuhvatati:
  • povreda ili operacija
  • dugi periodi neaktivnosti
  • starenje
  • trudnoća

Protein C i S zajedno aktiviraju dva faktora u krvi a to su
Faktor V i Faktor V

Blog