Zašto izabrati Jevremovu?

Naša i Vaša uspešnost

Mi se ponosimo svakim novim životom koji stvorimo, zajedno sa Vama. Statistika ne sme da bude nepoznanica. Upoznajte se.

Zašto izabrati Jevremovu? Uspešnost

Stopa uspešnosti postupaka vantelesne oplodnje

Svaki par koji razmišlja o izboru klinike u kojoj će raditi postupak vantelesne oplodnje, razmišlja i o stopama uspešnosti koji ta klinika ima. Prava odluka se donosi onda kada imamo ispred sebe sve činjenice koje su nam bitne za donošenje odluke. Za statistiku u vantelesnoj važe ista pravila kao i kod začeća kojim rukovodi majka priroda- ali postoje određene pravilnosti.

Da biste ispravno razumeli statistiku neophodno je da razumete postupak i faktore koji utiču na uspeh psotupka. Najveći faktor je individualnost para. U Jevremovoj verujemo da je svaki par individualan, i tu individualnost negujemo. Kada individualnost kao bitan faktor uspeha postupka vantelesne oplodnje izdvojimo na stranu, evo šta je to što čini statistiku.

Šta je to kumulativni uspeh jednog postupka vantelesne oplodnje?

Kada se govori o uspešnosti vantelesne oplodnje, ne postoji zlatni standard koji primenjuju sve klinike. Najčešće se primenjuje cifra koja zvuči najbolje.

Ponekad se uspešnost postupka vantelesne oplodnje računa prema u potpunosti završenom postupku. To može uključivati ne samo jedan transfer, već i transfer odmrznutih embriona, dok se ne iskoriste svi embrioni koji su nastali nakon jedne aspiracije jajnih ćelija u jednom ciklusu- to je kumulativan uspeh. Na primeru to izgleda ovako: imamo aspiraciju, pa transfer, pa trudnoću, pa posle nekog vremena još jedan transfer odmrznutih embriona pa neuspeh- kumulativni uspeh je 50%. Ukoliko imamo više embriona koji su zamrznuti u jednom ciklusu- sve dok se svi ne iskoriste mi nemamo informaciju o kumulativnom uspehu. Da biste imali informaciju o ovakvoj uspešno često je potrebno da prođu godine

Kako u “Jevremovoj” merimo procenat uspešnosti vantelesne oplodnje?

U “Jevremovoj”procenat uspešnosti najčešće merimo kao procenat kliničkih trudnoća (trudnoća u kojima se ultrazvučno utvrdi srčana radnja) po urađenom embriotransferu. Smatramo da se na taj način stiče najrealnija slika, jer trudnoća koja nastane nakon postupka vantelesne oplodnje je ista kao i trudnoća nastala spontano. Upravo iz razloga, što ne možemo uticati na dalji tok trunoće, dajemo uspešnost na ovaj način. Međutim, mi sve postupke koji su rađeni u “Jevremovoj” pratimo do samog porođaja- na žalost desi se da se neke trudnoće ne iznesu do kraja, na isti način i zbog isti razloga kao i u spontano nastalim trudnoćama.

Kako kod svakog započetog ciklusa ne dođe do embriotransfera- neki ciklusi se završe ranije jer se ne dobije jajna ćelija ili se dobije jajna ćelija koja nije zrela, ne dođe do fertiliazcije ili nemamo adekvatan embrion za trasfer. Sve ovo navodimo, kako biste imali realnu sliku koje su šanse za uspeh svakog pojedinačnog ciklusa. Važno je razumeti koji deo ciklusa vantelesne oplodnje ima statistički značaj. Kada smo razjasnili sve ono što je univerzalno, treba da obratimo pažnju i na ono što je individualno- a to ste vi. Kada bi ciklus vantelesne oplodnje imao neku univerzalnu uspešnsot, svi parovi bi imali istu terapiju, identičan broj jajnih ćelija, embriona itd. Međutim, upravo je individualnost para ono što predstavlja jezičak na vagi. U najznačajnije individualne faktore koji utiču na uspešnost postupka vantelesne oplodnje ubrajamo:

  1. Godište žene- najznačajniji faktor za uspešnost postupka; kada istražujete o uspešnosti, istražujte procente uspešnosti u grupi godina kojima pripadate. Ukoliko klinika komunicira samo opšti stepen uspešnsoti, pokušajte da saznate koje pacijentkinje se obično odlučuju za tu kliniku- mlađe, starije…?
  2. Da li klinika radi komplikovanije metode u cilju lečenja muškog steriliteta, poput biopsije testisa? Upravo ova činjenica može posveočiti da li se u statistiku ubrajaju i ti teški oblici muškog steriliteta?
  3. Proverite da li su u statistiku ubrojane i procedure embriotransfera odmrznutih embriona
  4. Proverite da li postoji statistika vezana za spontane cikluse vantelesne oplodnje?

A sada kada smo napravili osnovu, ovo je uspešnost naše klinike po godištima pacijentkinja za stimulisani ciklus vantelesne oplodnje.

Blog