Blog

Blog: Noćni podoj bebe

Kako da iskoristite noćne podoje?

Noćni podoji se izdvajaju kao posebno značajna kategoriija u periodu dojenja. Pošto su vremenski rezervisani za kasne sate, obično noćni podoji simbolišu neprospavane noći. Zbog ovoga se nalaze na spisku svake majke pod „eliminisati što pre“.
Ipak, pre nego što krenete da tražite načine da ih uklonite, pročitajte par činjenjica o značaju noćnih podoja i o tome kako da ih najefikasnije iskoristite.

POVEĆAJTE KOLIČINU MLEKA

U toku noćnih podoja prisutna je veća koncentracija prolaktina, hormona koji dovodi do stvaranja mleka

Prema tome, noćni podoji mogu biti jako efikasno oružje u povećavanju količine mleka koje majka stvori za hranjenje bebe. Kako bi ovo postigli, potrudite se da što češće dojite noću i da tom prilikom što češće menjate dojke.

REGULIŠITE BEBIN SAN

Mleko koje se stvara u toku noćnog dojenja sadrži veću količinu triptofana. Ono što je karakteristično za ovu aminokiselinu je da pomaže sintezu melatonina koji pomaže regulaciju sna.

Ako Vaša beba ima tegobe koje se ispoljavaju plakanjem u toku noći, najbolje bi bilo da je u tom periodu dojite. Na ovaj način, kroz umirivanje deteta uz pomoć Vašeg mleka doprinećete uspostavljanju adekvatnog bioritma kod deteta (dan za aktivnost, noć za spavanje).

POMOZITE VEĆI NAPREDAK BEBE

Pre nego pomislite da ukinete noćne podoje, trebalo bi da znate da beba putem njih ostvari 20% dnevnog unosa hrane.

Ukoliko sumnjate u to koliko će Vam dete napredovati na mesečnoj kontroli, najbolje bi bilo da dojite noću. Noćni podoji će, u kombinaciji sa povećanom sintezom mleka, doprineti boljem mesečnom napredovanju Vaše bebe.

ODMORITE

Iako deluje kontradiktorno, istraživanja su pokazala da majke koje praktikuju noćno dojenje imaju više sati sna nego one koje ga ne praktikuju.

Kako bi lakše podneli noćno dojenje, odmarajte preko dana kada je Vaše dete mirno.

Više o nezi beba i dojenju možete pročitati na Blog stranici Marka Obradovića
https://markoobradovic.rs/

Komentari:

Blog