Blog

Blog: Moja nega kože u trudnoći- najbolji saveti dermatologa

Trudnoća, stanje u kome, uvek iznova, priroda pokazuje smisao postojanja i svoju ogromnu moć – drugo stanje u punom smislu te reči. Čuvajući i odgajajući novi život, telo žene se menja fizički, metabolički i mentalno. Da bi se zahtevu majčinstva u potpunosti odgovorilo, a pri tom sačuvala koža od nastanka  trajnih, estetski i funkcionalno neadekvatnih promena, nega kože tokom trudnoće se sprovodi sa posebnom pažnjom i u konsultaciji sa dermatologom

Koža je ogledalo naše duše…

Mnoge od promena koje se dešavaju u trudnoći, se uočavaju na koži, neke ranije, druge kasnije tokom trudnoće.

5 promena na koži u trudnoći – ekstremi i problemi

U trudnoći, naročito na početku trudnoće, savetuje se konsultacija sa dermatologom, o planu nege kože u toku cele trudnoće. Videćete, promene na koži su ili ekstremi ili nastaju/nestaju problemi.

  1. Hidriranost kože – koža u trudnoći postaje suvlja, a zamašćenost na pojedinim delovima tela može biti veća uz pojačano znojenje. Primera radi, žene koje pre trudnoće imaju seboreju ili akne, u trudnoći ih nemaju i obrnuto.
  2. Kvalitet kose i noktiju- mada definitivno nisu koža, jesu deo dermatološke nege. Nokti u trudnoći postaju krti i brže rastu. Kosa jednog broja trudnica postaje kao „iz reklame“ a druge imaju masniju i proređenu kosu. Opet- ključ je u nezi i u primeni odgovarajućih preparata.
  3. Kapilari na koži i vene- zbog većeg volumena tečnosti u telu, pritiska bebe na limfne i vaskularne strukture abdomena, opterećenja usled povećanja telesne težine, ali i direktnog uticaja hormona na zidove krvnih sudova, česta je pojava novih kapilara na koži, širenja površinskih vena nogu. Takođe, mogu se pojaviti hemoroidi ili pogoršati njihovo stanjeukoliko su bili prisutni pre trudnoće, kao i crvene vaskularne papulice na telu ili paukoliki kapilari na licu, šakama…
  4. Strije- zbog brzog rastezanja kože i uticaja hormona, dolazi do pucanja vezivnih vlakana potkožnog tkiva, što rezultuje pojavom strija,najčešće na stomaku, grudima, butinama i nadlakticama. Dobra vest je što se uz pravu negu pojava strija može izbeći ili se drastično umanjiti. Ono što ostanenakon porođaja se može uspešno ukloniti korišćenjem Pico Way lasera u našem centru Derma Care Ada Medigroup.
  5. Pigmenti, tamnjenje kože, flekice, mladeži- stvaranje pigmenta je takođe pod uticajem hormona, u trudnoći je karakteristična linijska prebojenost kože od pupka do pubisa, kao i oko bradavica. Ono na šta takođe treba obratiti pažnju je osetljivost kože na UV zrake što može da rezultira pojavom braon flekica na licu, ali i fotoalergijskom ili fototoksičnom reakcijom kože na alergene unete u organizam ili one nanete na kožu. Maldeži se takođe, u manjoj meri, menjaju u trudnoći. Od njihove promene boje do promene veličine.

Praktični saveti – da i ne za kožu

Buduća majka, kao vojnik na straži, nesvesno, a biološki ultimativno, štiti svoje još nerođeno potomstvo i u toj dinamičnoj akciji organizma nekada nastaju i prolazne imunološke reakcije koje rezultuju oboljenjima koja se manifestuju i na koži. Naravno, trudnoća predstavlja drugo stanje i za dermatološka oboljenja koja su postojala pre trudnoće, tako da postoji i razlika šta se sme, a šta ne sme koristiti od preparata.

DA

  1. Redovna higijena – podrazumeva svakodnevnom tuširanje blagim preparatima koji štite prirodni film kože. Tuširanja treba da budu kratka.
  2. Podržavanje elastičnosti kože- upotrebom pravilno izabranih losiona, balzama, masnih preparata, koji će pomoći u održanju elastičnosti.
  3. Čuvanje kože od štetnosti UV zraka – zaštita od sunčevih zraka je ultimativna. To znači da treba izbegavati boravak na Suncu u periodu od 10-17 časova,korišćenje fizičkih sredstava zaštite i  fotoprotektivnih, bezbednih preparata

NE

  1. Farbanje kose – napredak tehnologije pravljenja preparata za bojenje kose ili upravo zbog njega, ne preporučuje se farbanje kose u trudnoći. Resorbcija preko korena dlake, je uvek veća nego na dlakom neobraslim delovima kože, pa se savetuje da se preparati za kosu svedu na minimum.
  2. Tuširanje vrelom vodom – kao što smo rekli, tuširanje je obavezno, ali nikako pretoplom vodom (šire se kapilari, koža se enormno odmašćuje)
  3. Lakiranje noktiju – u trudnoći nokti se mogu negovati različitimpreparatima i biti veoma lepi i bez nanošenja lakova koji se ne prepručuju.

Kada je neophodno odmah se javiti dermatologu

U slučaju pojave neuobičajenih promena na koži, crvenila, koprivnjače, promena sličnih koprivnjači i bubuljicama, sa ili bez osećaja svraba, promene izgleda i veličine mladeža… Neophodno je da trudnica ode na dermatološki pregled (link).

Većina promena kože, kose i noktiju tokom trudnoće su reverzibilnog karaktera, te se uz adekvatnu negu koža vraća u prethodno stanje. One promene koje ostaju bez tendencije povlačenja, kakve su strije ili  pigmentne mrlje, maljavost i nakon hormonske stabilizacije, se takođe mogu primenom dermatoloških procedurasanirati. Takve metode su i Pico Way laser, Nordlys lasera u Derma Care Ada Medigroup.

Trudnice su lepe same po sebi, jer u sebi, ispod srca nose novi život, jer će ih život učiniti majkama. Međutim, svaka trudnica treba da zna, da pored posete ginekologu, savremena medicina preporučuje i redovne posete dermatologu. Zakažite svoj termin na broj telefona 060/2404030

Komentari:

Blog